Rikard Warlenius.

Synpunkten


Rikard Warlenius
Fria Tidningen

En milstolpe mot ett fossilfritt Norge

Den nya klimatrörelsen är en milstolpe för oljelandet Norge, skriver Fria Tidningens krönikör Rikard Warlenius.

För en tid sedan (Fria Tidningen 15 juni) skällde jag på vårt kära grannland i väst för att det inte tar ansvar för den klimatförändring som deras omfattande produktion av olja och naturgas framkallar. Nu ska jag åtminstone delvis upprätta norrmännens anseende. För inför Stortingsvalet den 9 september har ett viktigt initiativ tagits som kan vara första steget mot en politisk omvärdering av oljeutvinningen.

En bred allians med stöd av över 80 organisationer – bland annat miljöorganisationer, fackförbund och kyrkor– har bildat Klimavalg 2013. En av dess aktivister, Andreas Ytterstad, berättade nyligen för mig att det verkligt revolutionerande med dess plattform var två korta meningar som krävde timmar av diskussioner i Norge innan de kunde antas. Meningarna lyder, översatta: ”Ska den globala uppvärmningen begränsas till två grader måste stora delar av världens kända kol- och oljeresurser förbli outnyttjade. Detta måste också gälla för Norge”.

Detta är förstås självklarheter. Men i Norge är det stort eftersom det bryter mot det politiska konsensus som har upprättats kring ett tydligt isärhållande av å ena sidan oljeutvinningen, å andra sidan miljöpolitiken. Det har möjliggjort att Norge, trots att det genom sin fossilindustri profiterar på miljöförstöring och andras lidande, har behållit en självbild som ett miljövänligt pionjärland. Denna kollektiva intellektuella blockering antingen blundar för att norsk olja alls har med miljön att göra, eller underblåser rena vanföreställningar som att norsk olja på något mirakulöst vis skulle vara bra för miljön.

Men kanske håller blockeringen nu på att släppa, bland annat tack vare att Klimatvalg 2013 har ett starkt stöd i civilsamhället. På lördag den 24 augusti har de kallat till demonstrationer runt om i Norge som väntas samlas tusentals personer. Denna opinionskantring kan också få politiska konsekvenser.

Att den norska vänsterregeringen – bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Socialistisk Venstre – sannolikt förlorar valet har knappast med oljan att göra – inga större åsiktskillnader föreligger mellan blocken i den frågan. I Norge är regeringsskiften närmast rituella, ingen regering har överlevt mer än två mandatperioder sedan 1970-talet. Särskilt tragiskt är dock att valets förmodade segrare Höyre ser ut att släppa in invandringsfientliga Fremskrittspartiet i regeringen.

Men för Norges länge grönaste parti, Socialistiskt Venstre, är läget riktigt dystert – det kan till och med trilla ur Stortinget – och en förklaring till raset är just att SV varit en del av detta oljekonsensus. Trots viss grön profilering har SV inte i grunden ifrågasatt oljepolitiken. Till exempel godkände de nyligen oljeutvinning i Barents hav högt uppe i ishavet. Därför tappar de nu mängder av röster till norska Miljöpartiet de Gröna, som för första gången ser ut att klara fyraprocentsspärren. Miljöpartiet är tydliga med att inte tillåta oljeutvinning på nya ställen. Men det säger något om Norge att inte ens de gröna kräver ett snabbt slut på oljeäventyret utan vill fortsätta pumpa i 20 år till, om än i ”ett sänkt utvinningstempo”. En liknande politik driver även partiet Rödt, som utmanar SV från vänsterflanken men inte ser ut att komma in Stortinget.

Det kommer att vara en hård och lång kamp att få Norge att sluta pumpa upp fossila bränslen. Desto viktigare att glädjas åt milstolparna på vägen. Klimatvalet i september 2013 kan mycket väl bli en sådan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rikard Warlenius.
Synpunkten
:

Tillväxtens stinkande baksida

Stanken avslöjar direkt att något är fel. På håll är landskapet slående vackert. I en glänta av regnskogen ligger hus och gröna fält som sluttar ner mot den stilla floden kantad av palmer. Men så fort vi kliver ur bilen drabbas vi av den intensiva, frätande, dödande stanken av råolja.

Fria Tidningen
Rikard Warlenius.
Synpunkten
:

Arbete är miljöförstöring

Aldrig har arbetsideologin uttryckts så extremt som i den portalparagraf som Socialdemokraterna ska anta på sin kongress i april. Där står: ”Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat”. Allt annat – såsom friheten, rättvisan och sanningen – ska alltså underordnas jobben.

Fria Tidningen
Rikard Warlenius.
Synpunkten
:

Ska vi bara se på eller?

Klimatfrågan fick en välkommen comeback i partiledardebatten i SVT:s Agenda förra söndagen. Åsa Romson och Jonas Sjöstedt drog en grön lans mot regeringens klimatflegmatism, men tyvärr fick Fredrik Reinfeldt slutordet med en lång harang om hur förträffligt Sverige ändå är, hur vi är på väg att nå våra miljömål och hur långt Sverige har nått i jämförelse med andra EU-länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu