Fortsatt kamp för höjda löner | Fria.Nu
  • De arbetsgivare som Johanna Löwenham har haft kontakt med inför sommaren har inte gått med på att betala 24 000 i ingångslön.
Skånes Fria

Fortsatt kamp för höjda löner

Det var inför förra årets sommar som de nyutexaminerade sjuksköterskornas krav på minst 24 000 i ingångslön väckte uppmärksamhet. Redan 2011 startades upproret av studenter i Umeå och det växte snabbt genom bland annat manifestationer och sociala medier.

Inför denna sommar kan en legitimerad sjuksköterska räkna med en ingångslön på mellan 21 200 och 23 500 kronor, enligt Vårdförbundet. De 24 000 som sjuksköterskorna har krävt som ingångslön sedan 2011 är fortfarande inte verklighet.

Det är inom länssjukhusen som lönen är som lägst och problemet störst. I år saknar Skånes universitetssjukhus, SUS, cirka 100 sjuksköterskor.

Martin Höjman är en av talespersonerna för ”Inte under 24 000”.

Hur gick det förra året med kravet på minst 24 000 kronor i ingångslön?

– I länssjukvården brassar man på med bemanningsföretag och inhyrda sjuksköterskor, istället för att höja ingångslönen.

På Karolinska sjukhuset i Stockholm ökade utgifterna för inhyrda förra året med 52 procent, enligt Martin Höjman.

Så resurser finns, men lönerna inom länssjukvården höjs inte konstaterar han.

Johanna Löwenham läser sista året på sjuksköterskeprogrammet i Malmö och ska precis gå på sitt praktikpass på kirurgen på SUS i Malmö. Egentligen var hennes mål från början att bli barnmorska, men under utbildningens gång har hon ändrat sig. I sommar ska hon arbeta på barnmedicinska avdelningen på sjukhuset i Helsingborg.

Hennes egen bild av yrket har ändrats sedan hon började utbildningen.

– Jag värderar omvårdnad högre nu. Att vara sjuksköterska kräver mycket. Både en kunnighet om det medicinska och det stora hjärtat. Det behövs balans mellan den kliniska blicken och att utföra omvårdnad på ett bra sätt, säger hon.

Hon är positiv till kravet på minimilön men tveksam till om arbetsgivarna är beredda att betala.

– Jag tycker att det är ett fullt rimligt krav, men när man pratar med arbetsgivare så tycker de inte att det är rimligt. Men de i klassen som har fått jobb inom kommunen får betydligt bättre betalt, säger Johanna Löwenham.

Samtliga i klassen har fått jobb till sommaren och på Skånes universitetssjukhus råder det fortfarande en stor brist.

Men att det ska gå att hitta de cirka 100 sjuksköterskor som saknas tror inte personalansvariga Anita Andersson är möjligt.

– Nej, det finns inte så många på arbetsmarknaden just nu. Vi måste tänka i nya banor, säger hon.

Planen är istället att försöka omfördela resurserna på sjukhusen. Men att det skulle innebära en mer ansträngd situation för personalen är inte Anita Andersson säker på.

– Det går inte att säga utan beror på hur man löser det, säger hon.

För några veckor sedan skrev Martin Höjman och andra medlemmar från nätverket ”Inte under 24 000” tillsammans med Vårdförbundet en debattartikel om situationen. De menar att det visst finns sjuksköterskor på arbetsmarknaden. Men inte till den lön som landstingen vill betala.

– Vi samlade ihop en lista på 120 sjuksköterskor som gärna vill jobba inom länssjukvården men för minst 25 000 i månaden. De här sjuksköterskorna går nu till andra arbetsplatser istället, säger Martin Höjman.

Trots att kravet på höjda ingångslöner inte gått igenom ser Martin Höjman en ljusning.

– På landstingssjukhusen rör det lite på sig och på vissa avdelningar har vi sett att sjuksköterskorna fått upp sina löner, säger han.

Nätverket ”Inte under 24 000” har nu på vissa håll i landet höjt kravet till 25 000, eftersom reallönerna har ökat.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

Renässans för lanthandeln

I årtionden har antalet dagligvarubutiker och mackar på landsbygden minskat i rasande fart, men nu tycks trenden vända.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu