Fria Tidningen

Världen minns Nakba

1948 fördrevs över 700 000 palestinier från sina hem och staten Israel bildades. Idag, onsdag, uppmärksammar människor världen över Nakba, katastrofen.

Palestinier minns 1948 års händelser som ”den stora katastrofen”, då många fördrevs från sina hem och byar tömdes på människor för att öppna upp för staten Israel och dess inflyttande befolkning. I dag, onsdag, uppmärksammas An Nakba över hela världen. På sociala medier, som Facebook och Twitter, uttrycker människor sin frustration över att situationen i Israel–Palestina består efter 65 år. ”Nakba 65 – aldrig förlåta, aldrig glömma”, var ett meddelande som spreds i början av veckan. Affischer med budskap om återvändande är ett annat.

På universitetet i Tel Aviv ordnar studenter manifestationer till minne av händelserna och tal, berättelser, dikter och sånger kommer att höras på arabiska och hebreiska.

– För att visa att nakban inte bara är en palestinsk fråga, utan ett ämne som borde vara känt och uppmärksammat även av judiska israeler, berättar Dan Walfish, organisatör, för nätsidan The electronik intifada.

Under förra årets manifestation på universitetet demonstrerade hundratals högerpolitiska israeliska aktivister mot uppmärksammandet av Nakba och krävde sin rätt till Israel. Palestinska studenter svarade med slagord och banderoller och stämningen var tumultartad.

På många andra håll stödjer israeliska judar den palestinska kampen. Kampanjen ”Judar minns Nakban” samlar judar världen över som stödjer palestiniers rätt att återvända till de palestinska områdena före 1948 och vägrar fira Israels självständighetsdag. Under rubriken ”Inte tid att fira” uttalar tusentals personer sitt stöd för ett palestinskt återvändande.

”Bildandet av staten Israel är en händelse som markeras med mycket firande bland judar runtom i världen, men är känd som katastrofen bland palestinier. Så länge palestinier kämpar för sina fundamentala mänskliga rättigheter, är det inte tid att fira”, skriver Jewish voice for peace på sin hemsida.

Majoriteten av människorna som tvångsförflyttades 1948 hamnade i flyktingläger i Gaza och på Västbanken. I dag är antalet palestinska flyktingar i hela världen fem miljoner, enligt FN. Majoriteten av dessa lever i flyktingläger i Jordanien, Libanon, Syrien, Gaza och på Västbanken. För de omkring 235 000 palestinska flyktingar som finns i Syrien är situationen mycket kritisk på grund av konflikten som pågår i landet. Väpnade grupper har bland annat angripit det palestinska flyktinglägret Ein al Tal och minst sju personer rapporteras ha blivit dödad i striderna.

Fakta: 

Nakba

Nakba, ”Den stora katastrofen” på arabiska, syftar på fördrivningen och tvångsförflyttandet av omkring 700 000 invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel under 1948 års arab-israeliska krig. Hundratals palestinska byar förstördes under kriget.

Varje år uppmärksammas händelsen 15 maj, som blivit ”Nakbadagen”.

Källa: Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu