Fria Tidningen

Avslöjar usla skolor på båge

Många skolor i Pakistan saknar tillgång till vatten och el och många elever hoppar av skolan. I en ny tv-serie belyser den kända artisten Shehzad Roy landets enorma problem.

I tv-serien Chal Parha, som betyder "Kom, lär", reser Shehzad Roy runt på en motorcykel och besöker skolor i olika delar av landet. Han besöker allt ifrån små byskolor till större skolor bestående av flera klasser där en ensam lärare tvingas gå från klassrum till klassrum för att försöka bedriva undervisning. I 23 avsnitt uppmärksammas bland annat förfallna skolbyggnader, utan tillgång till vatten, toaletter och elektricitet. I slutet av varje program delar Roy ut en "hemläxa" till myndigheterna i form av rekommendationer om förbättringar.

I några avsnitt besöker Roy platser där undervisningen måste bedrivas under tält. Skolbyggnaderna slogs sönder i samband med en jordbävning 2005. Pengar som öronmärktes till återuppbyggnad försvann på vägen.

Många elever på landsbygden har aldrig sett ett riktigt klassrum och på vissa platser har skolbyggnaderna tagits över av mäktiga byledare.

Men situationen är ofta lika dålig i städerna. Barnen får göra sitt bästa för att undvika forsande avloppsvatten på väg till överfulla skolor som saknar både ventilation och elektricitet.

Programmet, som sänds på lördags- och söndagskvällar på den privata kanalen Geo, har snabbt blivit mycket populärt.

– Bilder är alltid effektivare än ord, i synnerhet när de skildrar verkligheten, säger Baela Raza Jamil, ordförande för utbildningsorganisationen Idare-e-Taleem-o Agehi i Islamabad.

För tre år sedan infördes ett tillägg i den pakistanska författningen som slår fast att det är en grundläggande rättighet för alla barn att gå i skolan. Men enligt Shehzad Roy finns det fortfarande flera miljoner barn i Pakistan som inte går i skolan, samtidigt som många andra hoppar av skolan i förtid.

Enligt Baela Raza Jamil, som leder arbetet med att sammanställa en stor rapport om landets skolväsende, erbjuds färre än tio procent av de pakistanska barnen en riktigt bra utbildning. Enligt henne finns det alldeles för få klassrum i de flesta statliga grundskolorna. 66 procent av dessa skolor saknar dessutom elektricitet och hela 40 procent saknar toaletter. 86 procent av de pakistanska barnen blir inskrivna i grundskolan, men hela 33 procent hoppar av med tiden.

En konsekvens av bristerna är att endast 58 procent av befolkningen är läs- och skrivkunnig. Det är långt under millenniemålet på 88 procent.

Under sin resa genom landet har Shehzad Roy besökt över 200 skolor och intervjuat elever, lärare, föräldrar, myndighetsföreträdare och experter. Enligt programledaren har resan varit mycket intressant, men också en plågsam upplevelse.

Professor A.H. Nayyar menar att tv-serien belyser behovet av större resurser till landets skolor.

– I den skolpolitik som utformades 2008-2009 utlovades ökade anslag till utbildningssektorn, men det löftet infriades aldrig, säger han.

För närvarande går endast motsvarande två procent av landets BNP till utbildningssatsningar.

Shehzad Roys tv-serie har även belyst den aga som förekommer i skolan. I ett avsnitt avslöjades hur en åttaårig flicka hade fått en penna kastad mot sig, med en svår ögonskada som följd. Läraren som kastade pennan menade att flickan inte var tillräckligt uppmärksam.

Programmet har också lett till att ett gammalt lagförslag om att förbjuda skolaga åter har aktualiserats. Förslaget godkändes enhälligt av parlamentet i mitten av mars och innebär att den som bryter mot lagen riskerar dryga böter och upp till ett års fängelse.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gruvdrift utmanas genom konsten

Prospekteringen av nya gruvor i norra Sverige håller på att bli en gemensam fråga för miljöintresserade i hela landet. Nu har fem konstnärer och filmare valt att skildra användandet av naturresurser i foto, film och fotografiskt tryck.

Landets Fria

Krönika: Thatchers arv lever vidare i Sverige

Medan delar av vänstern firar Thatchers död fortsätter den fria marknadens obrutna revolution. Sverige har till och med gått längre än Storbritannien i vissa avseenden, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu