Skånes Fria

Rekordartat intresse för fiskar

Danmarks nya akvarium Den blå planet öppnade veckan före påsk och har efter påskhelgen redan haft över 75 000 besökare – på bara 11 dagar. Men den nya attraktionen ska inte bara fungera som underhållning utan har också som uppgift att samla in information om olika arter i Öresund.

Den blå planet är Nordeuropas största och mest moderna akvarium och ligger på gångavstånd från Kastrups flygplats, precis vid kanten av sundet. Redan från starten har Peter Gravlund arbetat som forskningsledare vid anläggningen.

– Ett av våra första projekt blir att göra regelbundna dyk under olika tidpunkter på dygnet för att göra en inventering av det djurliv som finns här i Östersjön.

Dykare kommer att samla in data under sex dyk i månaden, fyra under dagen och två nattetid. Man har ingen hypotes när det gäller insamlingen av data, utan samlar in uppgifterna för att låta forskare få tillgång till informationen.

– Vi vet nästan ingenting om vad som händer bara två meter ner i havet. Vi behöver göra en inventering av vilka arter som uppehåller sig var och när på dygnet, för att kunna följa vad det är som händer i framtiden. Det är viktigt ur många aspekter, bland annat för att följa klimatförändringarna.

Den blå planet kommer att fungera som en resurs för forskare. Bland de allra första forskningsprojekten är ett projekt om maneter och abborrar.

– Vi har till exempel en forskargrupp som ska studera abborrars navigering i bräckt vatten, till exempel vid åmynningar. Det är inte så lätt att göra om man inte har tillgång till saltvattenstankar, vilket vi har här på Den blå planet. Då kan forskarna alltså vara här på plats för att utföra sina observationer.

Många fler forskningsprojekt står på tur, bland annat ett artbevarande program som handlar om giftiga vattenormar och som kommer att lanseras senare i år.

– Många av de exotiska giftormarna är fridlysta, så det betyder att de som lever i vatten blir extra utsatta bland annat när det gäller jakt på deras skinn, eftersom de inte har samma skydd som landdjuren, förklarar Peter Gravlund.

Den största tanken på Den blå planet rymmer 4,1 miljoner liter vatten. Där har man bland annat hammarhajar och tigerhajar som nu är små, men som kommer att bli större.

– Vi har 20 000 djur på Den blå planet. Många av dem hade vi helt enkelt inte haft plats för i det gamla Danmarks akvarium ur djurrättssynpunkt, men Den blå planet är anpassad för att de djur vi har ska kunna bli fullvuxna i anläggningen, förklarar Peter Gravlund.

Den blå planet är väldigt pedagogiskt uppbyggd och är utformad för skolprogram, i första hand för danska skolor, men man planerar även program för svensktalande elever. I utställningen finns bland annat information om hotade fiskar. Hela utställningen är byggd som en vattenvirvel, man kommer in i virvelns centrum och grenar går ut från mitten till olika delar av världen, bland annat en afrikansk flod, Amazonas och en del som handlar om evolution. Det finns både sjölejon, sjöhästar och sällsynta arter av pegasfiskar.

Fakta: 

Välbesökt akvarium

Under de första elva dagar fick Den blå planet besök av 75 800 personer.

2012 hade det gamla Danmarks akvarium 123 606 besökare.

Under hela året har man räknat med att cirka 700 000 personer ska besöka Den blå planet.

Anläggningen innehåller 53 akvarier med sammanlagt över 7 miljoner liter vatten.

Den blå planet har 20 000 djur. 3 000 kommer från Danmarks akvarium och resten har kommit från andra akvarieanläggningar. Några av djuren är inlånade, till exempel sjölejonen, som är på besök från ett zoo i Norge.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu