Skånes Fria

Hon lever på basinkomst

Partipolitiskt är idén om medborgarlön i dvala. Men i Malmö har en folkorganiserad basinkomst startat. Eller i alla fall ett frö till det. "Vi ville inte vänta på att samhället skulle vara redo för det här", säger Anna Klara Åhrén, en av initiativtagarna.

För ett år sedan deltog hon i en studiecirkel om medborgarlön. Idén verkade briljant men utsikterna för att det inom en snar framtid skulle införas på stor samhällelig skala verkade små.

– Vi ville inte vänta och bestämde oss för att lösa det mellan oss själva i en mindre grupp.

Från början var de tre. I dag är de två. Inte mycket till folkrörelse förvisso, säger Anna Klara Åhrén. Men det har fungerat bra i ett år. Alla pengar de tjänar läggs på ett gemensamt konto som de tar ut 9000 kronor från varje månad. Och fördelarna är många, säger hon. Även om det är lite pengar så är det en stabil summa. Båda arbetar inom kultursektorn och osäkra projektanställningar avlöser varandra. Att ha en säker inkomst underlättar att genomföra de olika filmprojekten båda sysslar med. Men Anna Klara Åhrén ser också andra fördelar.

– Vi är båda i trettioårsåldern och börjar märka av klasskillnader mellan vänner beroende på vilket yrke de har utbildat sig till. På det här sättet värderar vi varandras tid på samma sätt, oavsett vilket jobb vi gör.

Något som ställt krav på att de båda medlemmarna i gruppen måste trivas med sin arbetssituation. Om en av dem skulle ha ett arbete som hen inte trivs med kan det uppstå missnöje och frågor som: ”varför ska jag arbeta om jag inte får någon extra ersättning för det?” dyka upp. Bra kommunikation är lösningen för att undvika slitningar mellan de två, säger Anna Klara Åhrén.

– Jag tror att många i dag står ut med en miserabel arbetssituation och sedan kompenserar med hysterisk konsumtion, så kan inte vi ha det. Vi måste trivas med vår situation för att det ska fungera.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det handlar om värdighet”

Nya villkor på arbetsmarknaden

Att bli arbetslös innebär för många att de i längden måste söka hjälp hos socialförvaltningen. Ovärdigt, menar sociologen och författaren Lasse Ekstrand. "Medborgarlön är det enda alternativet."

Skånes Fria

”Inget egenvärde i arbetet”

Nya villkor på arbetsmarknaden

Arbetsproduktiviteten har ökat ända sedan 1930-talet. De senaste fyrtio åren har den fördubblats. Ändå fortsätter vi att arbeta som aldrig förr. "Det är inget annat än arbetsfanatism", säger sociologen Roland Paulsen.

Skånes Fria

”Vi skulle kunna dela på jobben på ett annat sätt”

Nya villkor på arbetsmarknaden

De osäkra anställningarna blir fler. A-kassans medlemstal sjunker och många blir utskrivna från sjukförsäkringen. Samtidigt ökar kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Som sista del i vår artikelserie om de förändrade villkoren på arbetsmarknaden pratar vi med några av deltagarna på lördagens arbetskritiska forum i Malmö – alla pekar de åt samma håll – medborgarlön.

Skånes Fria

Utförsäkrad får inte ihop till middagen

Nya villkor på arbetsmarknaden

De osäkra anställningarna blir fler. A-kassans medlems­tal sjunker och många blir utskrivna från sjukförsäkringen. Samtidigt ökar kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Den här veckan tittar vi närmare på det sista akuta skyddsnätet som för allt fler blivit den enda födkroken – år efter år.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu