Fria Tidningen

Oljeföretag får provborra på Gotland

Gotland Oil har återigen fått tillstånd att borra efter olja på hemmaplan. "Det känns fullständigt absurt", säger Anncatrin Hjernquist, ordförande för Naturskyddsföreningen på Gotland.

Svenska Gotland Oil har fått tillstånd från Bergsstaten att provborra efter olja i spridda områden på sammanlagt 54 159 hektar. Helt fel i tiden eftersom fossila bränslen är på väg att fasas ut, menar Naturskyddsföreningen.

– Men det skulle vara totalt vansinnigt i vilket fall. Kalkskikten i marken är så oförutsägbara att oljan riskerar att rinna ut i grundvattnet, säger Anncatrin Hjernquist.

Hon menar att den miljökonsekvensbeskrivning som har gjorts omöjligt kan garantera något.

– Hur kan man garantera det? För ett tag sedan borrade de efter vatten här på Gotland och plötsligt försvann vattnet. Då rann det iväg tre kilometer bort. Lagrad kalksten är nyckfullt, det är alldeles för osäkert att borra i, säger Hjernquist.

Men enligt Patrik Perenius, vd på Gotland Oil, är det mer riskfyllt att borra vattenbrunnar eftersom innerrör inte används då.

– Däremot finns det en politisk risk. Vi är övertygade om att vi kommer bli ifrågasatta, men ska förklara att det vi sysslar med är säkert, säger han till Aftonbladet.

Det har tidigare bedrivits oljeproduktion på Gotland mellan slutet av 60-talet och början av 90-talet, då det upphörde på grund av fallande oljepriser. Sedan dess har källorna legat orörda, men nu vill alltså Gotland Oil återuppta sökandet och produktionen av olja där. Den första provborrningen ska göras under 2013 och följs av en testfas på cirka tre månader. Efter det kommer det att avgöras om de får produktionstillstånd.

– Vi har tänkt att frågan om olja på Gotland är nere, eftersom det inte var lönsamt sist. Men nu har det högsta prioritet hos oss på Naturskyddsföreningen. Det vi kan göra är att se till att det får uppmärksamhet och väcka opinion, säger Anncatrin Hjernquist.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Schyman redo komma tillbaka

I april avgörs det vilka som blir Feministiskt initiativs nya talespersoner. En av kandidaterna är Gudrun Schyman som vill gå tillbaka och bli en frontfigur igen.

Fria Tidningen

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu