Recension


Stockholms Fria

Ett sista koncentrat mänsklig värme

En fartblind chaufför, en gladlynt sjuksköterska och en rökande doktor – den udda trion utgör ett av staden Sofias mycket få ambulansteam.

Deras uppgift är att fara runt och rädda liv, i den mån det går, för kommunikationen med högkvarteret krånglar konstant, vägarna är usla och inte en jävel kan köra, om man får tro chaufförens svordomar.

Förarhytten blir skådeplats för deras dagdrömmar och vardagspussel, men den skruttiga ambulansen kan också ses som en metafor. ”Det här landet är förlorat”, konstaterar föraren sakligt och trion blir som ett sista koncentrat av mänsklig värme i ett Bulgarien där själv är bäste dräng. Det är utmattande att försöka hålla hoppet vid liv för sjuka, fattiga och missbrukare. Till slut krockar de med en taxi.

Sofia's last ambulance ger några varma skratt men framför allt lite perspektiv på den utskällda svenska sjukvården.

Fakta: 

Film 
Sofia's last ambulance
 
Regi: Ilian Metev

Relaterade artiklar:
• Där dokumentär och fiktion möts
• Recension: De dansande andarnas skog
• Recension: 
Nowhere home

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”När man fyller 18 år, då blir man dödad”

Recension

Margreth Olin skildrar i Nowhere home ungdomar som kommit till Norge som flyktingar men fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Lagen säger att de inte kan utvisas förrän de fyllt 18 år, och de hålls i förvar i väntan på att de ska bli myndiga och kan skickas hem.

Stockholms Fria

Inblick i säregen tankevärld

Recension

I sju år har Linda Västrik följt ett nomadfolk som lever nästan helt avskärmade från omvärlden i Kongos regnskog. Deras liv skiljer sig inte från våra bara till det yttre, utan filmen ger även en inblick i stammens säregna tankevärld.

Stockholms Fria

Gripande försvar för sexköpslagen

Recension

Call girl känns som en autentisk skildring av hur det såg ut i Stockholm på 70-talet. Men vad säger filmen om vår tid? Kristian Borg ser ett briljant inlägg i debatten om sexköpslagen.

Fria Tidningen

Magisk socialrealism med överlevnadstema

Recension

Med ett grynigt, närgånget foto berättar independentfilmaren Benh Zeitlin en olycksbådande saga om den lilla människans kamp mot starka naturkrafter och klimatkrisens hotande apokalyps. Mäktigt, tycker Kristian Borg.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu