Skånes Fria

Nära om ungas liv

”Elva-åring misstänkt för rån i Folkets park” och ”Skola nedbränd av elev”. Teater Variant har tagit sig an uppgiften att berätta historierna bakom tidningsrubrikerna om ungdomsbrottslighet.

Med en bensindunk i handen och med andan i halsen springer Hanna in i vaktmästarens kontor, fast besluten om att bränna upp skolan. Hon är trött på att vara missförstådd. Av lärare, klasskamrater och sin mamma. Hon ska bränna ner skolan för att sedan bygga upp en ny, där barnen själva får bestämma. Men hon slits mellan sina två sidor. Den ena Hanna vill påverka genom demokratiska medel, den andra Hanna är trött på vuxenvärlden och ser ingen annan utväg.

Scenen är tagen ur Teater Variants senaste uppsättning Parken:Vinter, som har premiär på Barnens scen i Malmö Folkets Park i veckan.

– Vi har undersökt orsakerna bakom varför barn begår brott och haft samtal med Brå. Det handlar ofta om en dålig skolsituation, svårigheter hemma och problem med relationer till kompisar, säger regissören Jonas Gunnmo.

Manus har tagits fram i samarbete med mellanstadieelever och bygger på elevernas egna erfarenheter.

– Det har varit extremt värdefullt både språkmässigt och kulturmässigt att ta del av elevernas tankar och upplevelser, säger Cecilia Larsson, som spelar en av Hannas karaktärer.

Förhoppningen är att barnen får med sig tankar om regler och uppror efter att ha sett föreställningen.

– Vi vill skapa en förståelse genom att föra en diskussion om regler. Varför finns de och hur kan man förändra och göra uppror. Vad får man tillbaka om man följer reglerna, är frågor som vi vill väcka, säger Jonas Gunnmo.

Parken:Vinter är tredje delen av en serie uppsättningar som tar sig an olika teman skildrade från barns perspektiv, en för varje årstid. De tidigare uppsättningarna har behandlat utanförskap/gemenskap, livet/döden och pjäsen som nu har premiär behandlar temat uppror och brott. Till våren kommer fjärde delen i serien, den ska handla om kärlek och makt. Det är tunga teman teatergruppen har tagit sig an och målet är att skapa opinion.

– Vad gör man om man inte är anpassad till skolans fyrkantiga regler. Hur kan man göra en skola som passar alla oavsett bakgrund och hur man har det hemma, säger Hanna Sundén, huvudrollskaraktären Hannas andra personlighet.

Teater Variant startade 2010 då ensemblen fortfarande gick på teaterhögskolan. Deras uppsättningar är medvetet avskalade och utmanande i sitt innehåll.

– Vi fick en idé om att spela Norén fast för barn, säger Cecilia Larsson.

Fakta: 

Parken vinter har premiär den 11 februari på Barnens scen i Malmö Folkets park och spelas varje dag för allmänheten kl 10 och 13 till och med den 15 februari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu