Historieexpertens bästa lektips
Vi borde leka mer tillsammans. Det konstaterar Inger Alebo, museipedagog vid Hallands kulturhistoriska museum. Lekar kan skapa gemenskap, förtroende och framför allt en rolig stund.
– Enkla lekar där alla får vara med kan överbrygga klyftor mellan generationer och kulturer, säger Inger Alebo.
I det gamla bondesamhället lektes det vid lediga stunder både till sommar och vid jul. För den mer välbeställda befolkningen som hade mycket fritid var leken en viktig del vid bröllop och andra fester där man ofta tillbringade flera dagar tillsammans och barnen lämnades hemma.
– Lekar har man gjort i alla tider, både vuxna och barn. Man lekte i alla samhällsskikt, på bröllop och på fester, folk var bättre på det förr.
Många av lekarna som bönderna lekte var våldsamma och gick ut på att mäta sin styrka. Lugna stunder kunde fördrivas med strategispel som ritades upp på bordet eller på marken.
Sanna Neimark är dramapedagog och lärare och använder leken både privat och som ett redskap för att bekanta sig med nya grupper i arbetet. Hon menar att lek kan skapa gemenskap och trygghet i en grupp.
– Att umgås och mötas underlättas av att ha en gemensam aktivitet att fokusera på. Leken innebär ofta att vi löser saker tillsammans, vi tvingas träna på att vara konstruktiva och hitta möjligheter. Det är viktigt att ta bort tävlingsmomentet i arbetet med barn och unga, annars kan lekar ha en direkt motsatt effekt och verka polariserande, säger hon.
Forskning visar att lek är viktig, både fysiskt och mentalt.
– Det är bra för kreativitet, hjärna, hjärta och humör, säger Sanna Neimark.
Varför leker inte vuxna mer?
– Att leka uppfattas ofta som osofistikerat och bortslösad tid. Det är inte effektivt att leka och när vi inte är effektiva, såvida det inte handlar om att springa ett maraton, ska kroppen ha total avslappning, gärna på spa. Skolsystemet skolar av vår kreativitet som stimulerats under barndomen.
Det är enkelt att skapa roliga lekar än i dag. Inger Alebo tipsar om några traditionella lekar som kan förgylla stunden med nya och gamla vänner eller familj i sommar.
Gå till Island efter sill
Ställ ut en av de tre klossarna en bit framför startlinjen. Ställ dig bakom linjen med en kloss i varje hand. Nu ska du gå med armarna, med händerna på klossarna, så långt du kan från linjen utan att lyfta på fötterna från golvet eller trampa över linjen. När du kommit så långt du kan lämnar du en av dina två klossar där och tar den tredje med dig till stället. Sedan tar du dig tillbaka på samma sätt. Ingen del av kroppen förutom fötterna får röra vid golvet. För nästa person gäller det att ta sig ut och försöka ställa sin egna kloss lite längre bort än motståndarens. Turas om – den som kan ställa sin kloss längst bort från linjen vinner.
Rövkrok
En kamplek som var mycket populär i det gamla bondesamhället. Två deltagare och ett behagligt underlag. Ligg sida mot sida med huvudet åt skilda håll. Fatta armkrok. Håll det benet som är närmast motståndaren rakt upp. Försök sedan på signal kroka tag i den andres ben och med ett knyck kasta motståndaren över ända. Denna benkamplek står brottningen nära och var förr en vanlig lek i julhalmen. Leken har förekommit i hela Norden under olika namn. I Småland talas ibland om att vispa skank.
Dra kavel
Dra kavel omnämns redan i den fornisländska litteraturen. Två deltagare och en träpinne. Sitt ner med fotsulorna mot varandra. En rund träpinne (kavel) fattas med båda händerna mellan de båda tävlande. Den som drar upp motståndaren från marken eller drar till sig pinnen vinner. Kan avgöras i en match eller i bäst av tre matcher. Dra kavel har stora likheter med dra hank. Istället för ett rep använder man en pinne eller kavel. Har levt kvar i Norden och var vanlig som lek vid olika högtider och fester.
Nappa stekenl
Något våldsam men populär lek på museet bland dagens ungdomar. En person i sällskapet får bli ”stek”, och denna skall nu ”nappas”. Man binder för ögonen på steken, som förses med en hoprullad handduk. De övriga ska nu ”nappa steken”, det vill säga peta på eller dra lite i hen. Steken försöker nu träffa övriga deltagare med sin handduk. Den som blir träffad, får bli stek nästa gång.
Nöta gunne
Göm några nötter i näven och säg till din kamrat: ”Nöta gunne”. Kamraten svarar ”Gott jag vunne”. Fråga då: ”Udda eller jämnt”. Svarar din kamrat rätt får hon alla nötterna, men om hon svarar fel får hon böta lika många.
Lugga en björn
Sätt dig på golvet och placera pinnen i knävecken. Lägg sedan armarna underifrån runt staven så att den hamnar i armvecken. Nu ska du försöka att resa dig upp på fötter.
Låna eld
Om Gustav den tredjes julfirande finns beskrivet att man lekte Låna eld. Deltagarna sitter utspridda i rummet på stolar. En person går omkring med en käpp i handen. Han frågar någon av de andra: ”Får jag låna eld?” ”Gå till din granne!” Nu ska alla deltagarna rusa upp från sina stolar och byta plats med varandra. Det gäller för den som försökte låna eld att ta en plats. Den som förlorar sin plats får i sin tur ta käppen och låna eld.