Fria Tidningen

Egyptens "John Stewart" inför rätta

Rättsprocessen mot den kände tv-satirikern Bassem Youssef illustrerar de växande hoten mot yttrandefriheten i Egypten.

På två år har han gått från okänd hjärtkirurg som lade upp hemmaproducerade videoklipp på Youtube till känd tv-profil med egen talkshow, inspirerad av amerikanska satirprogrammet The Daily Show. Där har Bassem Youssef gjort sig känd för sylvass kritik av partisk nyhetsbevakning, förlöjligande offentliga personer och skämt om politiker, islamister, medlemmar av den gamla regimen och sina egna chefer.

Men nyligen inleddes en förundersökning mot Youssef efter att en islamistisk jurist anmält honom för att ha förlöjligat och underminerat presidentens ställning. Youssef kramade en röd kudde med presidentens porträtt, som kommentar till ett tal där Morsi sade att alla egyptier kommer ur samma famn och egentligen älskar varandra – samtidigt som det pågick blodiga strider mellan liberaler och islamister utanför presidentpalatset.

Även om människorättsjurister bedömer det som osannolikt att Youssef kommer att dömas till fängelse för sina skämt, ses fallet som ett tecken på Egyptens allt mer kringskurna yttrandefrihet. Sedan Mursi kom till makten för ett halvår sedan har en lag från Mubarak-tiden använts flitigt för att utdöma fängelsestraff till personer som anses ha "förolämpat republikens president". Och många tror att antalet förtalsmål kommer att öka eftersom att lagstiftningen om förtal är inbäddad i den nya konstitutionen som antogs i december.

Mursis regering har upprepade gånger nekat till att de har några avsikter att censurera åsikter och hävdar att de inte har något att göra med anklagelserna mot Youssef. Advokaten som anmälde Youssef för att ha förlöjligat presidenten har även tidigare gjort liknande anmälningar som gällt förlöjligande av islam.

Enligt det egyptiska rättssystemet så kan vem som helst anmäla någon annan för ärekränkning eller förtal, även om de inte själva är föremål för de påstådda brottet. Sedan är det upp till åklagarmyndigheten att avgöra om det finns tillräckliga bevis för att ta saken vidare till domstol.

Gamal Eid, chef för människorättsorganisationen ANHRI i Kairo, känner till minst 24 personer som anklagats för att ha förolämpat presidenten och som riskerar treåriga fängelsestraff.

– Det har varit högt tryck på åklagarmyndigheten sedan Mursi tillträdde, säger han.

De stora antalet anmälningar har haft en dämpande effekt på journalister, karikatyrtecknare, författare och tv-folk. Det har också gjort det egyptiska folket mer medvetet om hur de uttrycker sig på internet. I september dömdes en egyptisk medborgare till fängelse för att ha förolämpat presidenten i kommentarer på Facebook.

Nyligen inledde åklagarmyndigheten en utredning efter att Mursiadministrationen anmält krönikören Gamal Fahmy för förtal. Fahmy har anklagat presidenten för delaktighet i journalisten Husseini Abu Deifs död. Abu Deif uppges ha angripits av beväpnade Mursianhängare under de våldsamma sammandrabbningarna i december.

Presidentens talesperson Yasser Ali säger att Mursi värnar om yttrandefriheten och betonar att presidenten välkomnar kritik, men vänder sig mot "falska nyheter som innehåller tydliga anklagelser mot presidenten".

Gamal Eid från ANHRI säger att Mursi istället för att förändra Mubaraks repressiva medielagar snarare har använt dem för att skrämma och tysta sina politiska motståndare.

– Det är varje medborgares rätt att kunna kritisera presidenten. Presidenten är en statstjänsteman vars agerande direkt påverkar livet för miljontals egyptier, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nervgas kan ha använts mot uppror i Mellanöstern

Aktivister från flera länder ska ha drabbats av allvarliga sviter efter att ha inandat tårgas. Nu misstänker läkare och människorättsaktivister att en nervgas kan ha blandats in i tårgasen.

Fria Tidningen

Mubaraks militärdomstolar fortfarande i bruk

Sedan Hosni Mubaraks fall har tusentals civila egyptier fängslats efter summariska rättegångar – och många vittnar om tortyr och kränkaningar i militärens fängelser.

Fria Tidningen

Egyptiska fabriksarbetare dömda av militärdomstol

Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot att egyptiska civila arbetare dömts av en militärdomstol, efter att de protesterade mot den dåliga säkerheten på den arméägda fabrik där de arbetar.

Fria Tidningen

Hepatit C skördar tiotusentals liv varje år i Egypten

Uppåt 5,5 miljoner människor uppges vara smittade och tiotusentals dör varje år i Egypten till följd av hepatit C, kronisk leverinflammation. Den enorma spridningen beror främst på att smittan spreds via orena nålar vid behandlingar av en masksjukdom under 1960-talet.

Fria Tidningen

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu