Fria Tidningen

Egyptiska fabriksarbetare dömda av militärdomstol

Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot att egyptiska civila arbetare dömts av en militärdomstol, efter att de protesterade mot den dåliga säkerheten på den arméägda fabrik där de arbetar.

De åtta arbetarna dömdes till mellan sex och tolv månaders villkorligt fängelse, samt till böter på motsvarande 1 200 kronor var.

– Det var en orättfärdig rättegång redan från början. Civila arbetare ska inte åtalas i enlighet med militära lagar, eftersom dessa står i strid med de medborgerliga rättigheter som civila personer har rätt till, säger Adel Zakaria, vid Centret för facklig arbetarrätt, CTUWS.

Arbetarna stod åtalade för att stoppat produktionen, vandaliserat egendom och att ha gått till angrepp mot en statlig tjänsteman i samband med en sittstrejk i början av augusti.

Konflikten vid Helwan Engineering Industries Companys arméägda fabrik strax söder om Kairo påbörjades efter att en arbetare vid fabriken mist livet och sex andra skadats i samband med en explosion. Arbetarna hävdar att företagsledningen vid upprepade tillfällen struntat i den kritik som personalen framfört mot den bristande säkerheten.

– Arbetarna protesterade mot företaget, vars vårdslöshet ledde till en medarbetares död. Detta var ett civilmål som involverade civila arbetare vid en militär fabrik, och borde ha hanterats av en vanlig domstol, säger arbetarnas försvarsadvokat Hafez Abu Seada.

Militärdomstolar hanterar vanligtvis terroråtal och brott mot rikets säkerhet. Domarna avkunnas ofta snabbt och kan inte överklagas.

Under rättegången, som inleddes den 22 augusti och hölls inför lyckta dörrar, fick försvaret inte tillgång till viktiga dokument.

– Domstolen avslog begäran från försvarsadvokaterna om att få kopior på dokument rörande målet med hänvisning till att de kunde innehålla militära hemligheter, säger Adel Zakaria.

Försvarsadvokaten Hafez Abu Seada anser att domarna blev mildare än han hade förväntat sig.

– Men det verkliga skälet till rättegången var att lämna ett politiskt budskap till arbetarna i militära fabriker om att några protester inte kommer att tolereras, säger han till IPS.

Människorättsorganisationer oroar sig nu för att regimen kan komma att använda hotet om militärdomstolar för att skrämma arbetare och slå tillbaka mot den växande arbetarrörelsen i landet.

Amnesty International påpekar i ett skriftligt uttalande att det har genomförts tusentals protester och strejker i landet med krav på förbättrade löner och arbetsvillkor, och organisationen menar att det är "stötande" att protesterande arbetare nu ställts inför en militärdomstol.

I juni i år listade Internationella arbetsorganisationen, ILO, Egypten som ett av de 25 länder i världen där arbetarnas rättigheter respekteras allra minst. FN-organet riktade samtidigt kritik mot den egyptiska staten som brutit mot arbetarnas rätt att organisera sig, samt satt in säkerhetsstyrkor för att bryta upp protestaktioner.

Enligt Egyptens center för ekonomiska och sociala rättigheter, ECESR, handlade majoriteten av de strejker och protestaktioner som genomfördes i landet förra året om dåliga löner och usla arbetsförhållanden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nervgas kan ha använts mot uppror i Mellanöstern

Aktivister från flera länder ska ha drabbats av allvarliga sviter efter att ha inandat tårgas. Nu misstänker läkare och människorättsaktivister att en nervgas kan ha blandats in i tårgasen.

Fria Tidningen

Mubaraks militärdomstolar fortfarande i bruk

Sedan Hosni Mubaraks fall har tusentals civila egyptier fängslats efter summariska rättegångar – och många vittnar om tortyr och kränkaningar i militärens fängelser.

Fria Tidningen

Hepatit C skördar tiotusentals liv varje år i Egypten

Uppåt 5,5 miljoner människor uppges vara smittade och tiotusentals dör varje år i Egypten till följd av hepatit C, kronisk leverinflammation. Den enorma spridningen beror främst på att smittan spreds via orena nålar vid behandlingar av en masksjukdom under 1960-talet.

Fria Tidningen

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu