Uppsala Fria

Ny Gräsöfärja försenas

Miljövinster görs direkt om ny linfärja kan installeras mellan Gräsö och fastlandet i Östhammars kommun. Men olika aktörer har olika syn på bemanningen, därmed stoppas arbetet tillfälligt.

Trafikverket och Transportstyrelsen är oense om hur många personer som ska bemanna en ny linfärja mellan Öregrund och Gräsö. Arbetet med att införa en ny typ av färja på sträckan stoppas därmed tillfälligt. Trafikverket, som har goda erfarenheter av linfärjor, tycker att det räcker med en anställd ombord.

- Transportstyrelsen kräver att vi ska ha två personer ombord eftersom färjan mellan Öregrund och Gräsö är rätt stor. Normalt sett brukar vi bemanna med en person på våra linfärjor. Vi är inte riktigt överens, säger Hans Söderqvist, fleet manager på Trafikverket.

Eftersom de bägge myndigheterna är oense läggs planerna på att införa en linfärja tillfälligt på is. Men den tekniska utvecklingen gör att även andra alternativ blir allt intressantare. Exempelvis finns det gasdrivna färjor och färjor av hybridtyp som alla minskar bränsleförbrukningen jämfört med traditionella färjor med dieseldrivna motorer.

- Vi har en utvecklingsgrupp som tittar på flera olika alternativ. Även alternativet linfärja är fortfarande intressant. Med en linfärja sparar vi 60 till 70 procent bränsle jämfört med en vanlig färja som den som används idag mellan Gräsö och Öregrund, påpekar Hans Söderqvist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vegetariskt alternativ kan komma tillbaka

Förra terminen infördes ett vegetariskt alternativ under skollunchen för alla skolbarn i Östhammars kommun. Alternativet togs bort från meyn inför vårterminsstarten på grund av att mer mat slängdes, men den vegetariska maten kan få en ny chans.

Uppsala Fria

Tierp tar upp konkurrensen med UNT – varslade får behålla jobben

Efter att Annonsbladet köpts upp är Östra Uppland den överlägset största gratistidningen som delas ut till hushållen i Östhammars kommun. Men snart startar Tierps tryckeri en efterföljare till Annonsbladet. Den 13 februari delas det första numret av Annonsnytt ut.

Uppsala Fria

Så påverkar Västsvenska paketet miljön

Det Västsvenska paketet handlar om mer än trängselskatten. Det handlar om vägar, tunnlar och kollektivtrafik. Men framförallt om vår framtida miljö. Från politiskt håll beskrivs ofta paketet som en miljösatsning – trots att delar ur paketet tvärtom väntas öka biltrafiken och utsläppen. I en serie på två delar synar GFT paketet.

Göteborgs Fria

Yrkesstolthet mer värt än vinstmaximering

De gör skäl för namnet, ingenjörerna och de andra som driver företaget MuchDifferent. Deras målsättning är att ”bli bäst på att bli bäst i världen”. Detta genom att helt omvärdera synen på vad ett företag är och hur det bäst ska skötas.

Uppsala Fria

Kurdfrågan måste göras till Sveriges

Efter trippelmordet i Paris samlades hundratals människor i Uppsala under tisdagen för att manifestera mot våldet. Lokala politiker talade vid arrangemanget som inleddes på Vaksala torg för att avslutas på Stora torget.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu