Vegetariskt alternativ kan komma tillbaka
Förra terminen infördes ett vegetariskt alternativ under skollunchen för alla skolbarn i Östhammars kommun. Alternativet togs bort från meyn inför vårterminsstarten på grund av att mer mat slängdes, men den vegetariska maten kan få en ny chans.
Främsta anledningen som Annelie Wallén, måltidschef i kommunen, ser är att vi behöver minska köttätandet eftersom köttproduktion är mer tärande på miljön än vegetariskt producerad mat.
– Och nu säger skolbarnen att de saknar ett alternativ. Altenativet hade funnits i ett halvår, som ett test. Det kan vara en vanesak att lära sig att äta mer vegetariskt, menar Annelie Wallén.
Närmast ska frågan diskuteras ordentligt på kommunens skolor. Det räcker inte att en skola är positiv till vegetariska alternativ.
– Vår intention är att återinföra alternativen men om vi ska göra det tänker vi informera mer än vi gjorde senast. Egentligen skrev vi bara in det på matsedeln, säger Annelie Wallén.
Sedan länge har kommunens skolor serverat vegetariska måltider till dem som valt de i förväg i samband med skolstarten. Utöver minskat lidande för djuren finns det stora miljövinster med att äta vegetariskt, både med hänsyn taget till klimatförändringar och resursförbrukning.
– Ofta spar man lite pengar om man gör vegeterisk mat jämfört med kött- och fiskrätter. I synnerhet om man gör mycket själv men det finns även halvfabrikat som är dyrare, säger Annelie Wallén.
Hon nämner också olika kampanjer, som köttfria måndagar, som exempel på att det går att minska på köttätandet och ändå få i sig tillräckligt med näring. Ekologiskt producerade livsmedel är fortfarande relativt dyra och i dagsläget ett alternativ, som Östhammars kommunpolitiker valt att förhålla sig försiktiga till.
– Men vissa ekologiska produkter har blivit billigare, dock inte kött, säger Annelie Wallén.
Möjligheterna att premiera närproducerade livsmedel är än så länge högst begränsade på grund av den rådande lagstiftningen och olika bestämmelser som sätter krokben för kommuner som försöker gynna närproducerat.
– Östhammars kommun har genom ett samarbete med kommunerna Tierp, Heby och Knivsta tänkt sig att jobba med djurskyddskrav i den kommande upphandlingen, berättar Annelie Wallén.
Om kommunerna får igenom sina önskemål innebär det att Östhammars kommun ökar andelen Sverigeproducerade livsmedel från och med 1 januari 2014.