Fria Tidningen

Krav på utredning av UD:s hantering

Två somaliasvenskar som fängslats i Djibouti för inblandning i terrornätverket al-Shabaab har utlämnats till USA där de riskerar livstidsfängelse. Svenska UD kritiseras för sin hantering av ärendet och nu kommer krav på en utredning.

– Det är av stor vikt att UD ger en förklaring till det som har hänt, framför allt till männens familjer och den svenska advokaten som skulle företräda dem, säger Madelaine Seidlitz, jurist från svenska Amnesty.

Det var för fyra år sedan som de två männen åkte till Somalia för att ansluta sig till den terroriststämplade organisationen al-Shabaab, Men i somras försökte de lämna organisationen och greps när de var på flykt i grannlandet Djibouti. Svenska UD inledde då en förhandling med regeringen i Djibouti om en utlämning till Sverige eftersom männen har dubbelt medborgarskap. Men istället fördes männen till USA, där de nu är misstänkta för terrorbrott.

– Vi försöker bevaka vad som händer nu och för oss är det viktigt att de här männens mänskliga rättigheter inte kränks, säger Madelaine Seidlitz.

Exakt hur processen med utlämningen gick till är oklart och många frågetecken återstår kring varför männen fördes till USA. Enligt uppgifter till Göteborgsposten ska männen ha varit kända av Säpo sedan tidigare som utrett dem för olaga hot, men förundersökningen mot dem las ned i samband med att de greps i Djibouti. Då tog istället amerikanska FBI över och begärde dem utlämnade till USA, där de nu åtalas för terrorbrott.

– Det går inte att väcka åtal mot männen i Sverige och det är oroväckande att de utlämnas till USA där lagstiftningen ser annorlunda ut och där mycket av utredningen är sekretessbelagd, säger Madeleine Seidlitz.

I Sverige kan personer som är medlemmar i en terrororganisation inte åtalas för brott, men lagstiftningen i USA ser annorlunda ut. Där kan personer åtalas för terrorbrott enbart för att de är medlemmar i en sådan organisation. Nu står de två männen inför rätta i en amerikansk domstol och kan dömas till livstids fängelse.

Men det är inte bara Amnesty som har reagerat på ärendet. I veckan lämnade Vänsterpartiet in en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott för hur regeringen och UD hanterat ärendet med somaliasvenskarna.

– Framför allt vill vi klargöra hur UD har agerat och om det stämmer överens med internationell rätt. Det är oklart om UD har medgivit överlämnandet till USA och vilka ansträngningar man har gjort för att få hem männen, säger Ulla Andersson, vice ordförande för Vänsterpartiet.

Fria Tidningen har utan framgång försökt att nå UD för en kommentar. Tidigare i veckan kommenterade UD:s presschef Anders Jörle ärendet för Aftonbladet.

– Vi har besökt killarna i Djibouti och USA. Men exakt vilka maktmedel hade vi kunnat använda oss av för att stoppa utlämningen? Det är en intern sak mellan USA och Djibouti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Attack mot nystartat asylboende

Ett asylboende i Påskallavik har för andra gången på kort tid utsatts för hatbrott. Okända gärningsmän kastade in stenar med hakkors i en lägenhet där barn låg och sov. En medveten strategi från högerextremister, menar Alexander Bengtsson, från stiftelsen Expo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu