Fria Tidningen

Parkour ger hopp

Ett fullskaligt krig har utspelats i Gaza under veckan. Att tänka på idrott eller underhållning under omständigheterna som råder, kan verka fullständigt främmande. Men för ungdomarna i Gaza parkour team är sportandet ett sätt att överleva kriget psykiskt.

En grupp palestinska ungdomar filmar sig själva medan de tränar parkour i en sandsluttning någonstans i Gaza. De tar sats, handvoltar en, två, tre gånger och avslutar med en mollbergare i luften innan de brakar ned i sanden.

Ungdomarna tjoar och hetsar varann och Michael Hearts ”We will not go down” ger en rebellisk inramning till de kaxiga hoppen. Plötsligt exploderar israeliska bomber någon kilometer bort och verkligheten gör sig påmind.

Filmen är gjord av Gaza parkour team och har titeln ”Despite the pain, there is hope”. Parkour, en kombination av urban löpning och gymnastik, har utövare även här.

– Han är som Spindelmannen, säger en åskådare till nyhetsbyrån AFP, när Gaza parkour teams ledare Mohammed Jakhbir rusar uppför en vägg under ett träningspass utanför ett sjukhus.

Det tolv personer starka Gaza parkour team har ofta publik. Många fascineras av de till synes omöjliga stuntsen, men inte alla är nöjda. Ibland ringer någon polisen och ibland får de flytta på grund av bombningarna. Flera av medlemmarna har även mött motstånd hemifrån.

– Mina föräldrar förbjöd mig att hålla på efter att jag skadat mig. Men de kan inte hindra mig, det finns i mitt blod, säger utövaren Abi Sultan, till AFP.

Gruppledaren Mohammed Jakhbir har tränat parkour i sju år. Han upptäckte sporten via brittiska Channel 4:s dokumentär ”Jump London”, som introducerade många för vad som idag är en global sport med tiotusentals utövare.

Via internet lärde sig Jakhbir och hans vänner mer.

– Vi tittade på klipp och försökte efterlikna det vi såg. Efter ett tag började vi göra egna klipp och nu får vi till och med förfrågningar från folk. Det har varit en lång resa men nu har vi ett riktigt team, säger Jakhbir.

Parkour handlar om att ta sig över hinder. För Gaza parkour team har ordet ”hinder” däremot en dubbel betydelse. Sporten har för dem blivit ett sätt att handskas med verkligheten och ett slags mikrokosmos av vad som händer i regionen.

– Parkour lär oss att överkomma hinder. Det får mig att känna mig fri, att min kropp är stark, som att jag kan klara vad som helst, säger medlemmen Abi Sultan.

Tack vare sina videor har gruppen även fått chansen att använda parkour som ett kommunikationsverktyg. En italiensk grupp bjöd in dem till Italien tidigare i år:

– De uppfyllde vår högsta dröm – att ta oss förbi den israeliska checkpointen och resa utomlands, säger Mohammed Jakhbir.

– Vi pratade med folk i Italien om våra liv i Gaza, att vi lever under belägring och de ekonomiska, sociala och politiska hinder vi handskas med varje dag, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spelarna som skippar köttet

För att bli riktigt bra på hockey måste man jobba hårt och träna rätt. Kosten är också viktig och många har uppfattningen att man måste äta kött, ägg eller kyckling för att bli riktigt stark. Men det är inte sant. Fria tidningen har talat med spelare som valt en annan, grönare väg.

Fria Tidningen

Södertälje går mot strömmen

De svenska hockeyklubbarna är inte lika jämställda som sina brittiska motsvarigheter. Södertälje utgör ett undantag. Här heter klubbdirektören sedan ett år tillbaka Maria Andark.

Fria Tidningen

I Storbritannien styr kvinnorna elithockeyn

Envishet lönar sig, i alla fall för Sally Mahers. Efter närmare tio år i Coventry Blaze – en av Storbritanniens mest framgångsrika hockeyklubbar – har hon till sist nått toppen och blev i vintras utsedd till general manager.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu