Fria Tidningen

Södertälje går mot strömmen

De svenska hockeyklubbarna är inte lika jämställda som sina brittiska motsvarigheter. Södertälje utgör ett undantag. Här heter klubbdirektören sedan ett år tillbaka Maria Andark.

Maria Andark delar en del av sina brittiska kollegors erfarenheter. Själv tror hon sig ha haft stor nytta av sin ekonomibakgrund.

– Jag hade jobbat i finansvärlden i tio-femton år och det är en manlig värld, det med. Det tror jag stärkt mig på vissa sätt, säger Andark.

Södertälje halkade ur Elitserien ifjol vilket ändrade de ekonomiska förutsättningarna radikalt. Men att hockeyn blivit mer kommersialiserad tror Andark är en viktig förklaring till att hon har det jobb hon har.

– För 20 år sedan hade jag inte suttit här. Men idag är allting anpassat efter den kommersiella verksamhet vi lever i. Det behövs akademisk utbildning och nya idéer. Har man inte sysslat enbart med hockey kan man komma in med fräscha ögon, säger Andark.

Har du fått några reaktioner på grund av att du är kvinna?

– Nej, inte egentligen. Men jag är 46 nu, så jag kan ta det i så fall. Jag vet vad jag kan men jag är också ödmjuk inför det jag inte kan. I höstas såg jag till exempel att vi var svaga på bortaplan. Jag visste inte varför, men då ställde jag frågor till de som har den kompetensen, för att se hur vi kunde jobba med det.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/94848" target="_blank">I Storbritannien styr kvinnorna elithockeyn</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I Storbritannien styr kvinnorna elithockeyn

Envishet lönar sig, i alla fall för Sally Mahers. Efter närmare tio år i Coventry Blaze – en av Storbritanniens mest framgångsrika hockeyklubbar – har hon till sist nått toppen och blev i vintras utsedd till general manager.

Fria Tidningen

Spelarna som skippar köttet

För att bli riktigt bra på hockey måste man jobba hårt och träna rätt. Kosten är också viktig och många har uppfattningen att man måste äta kött, ägg eller kyckling för att bli riktigt stark. Men det är inte sant. Fria tidningen har talat med spelare som valt en annan, grönare väg.

Fria Tidningen

Parkour ger hopp

Ett fullskaligt krig har utspelats i Gaza under veckan. Att tänka på idrott eller underhållning under omständigheterna som råder, kan verka fullständigt främmande. Men för ungdomarna i Gaza parkour team är sportandet ett sätt att överleva kriget psykiskt.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu