Kommentar: Godtycklig ”skyddsjakt” på palestinier | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kommentar: Godtycklig ”skyddsjakt” på palestinier

Mitt i den israeliska valrörelsen bombar Israel Gaza och mördar Hamasledaren Ahmed Jabari. Redan före valrörelsen hade över 70 palestinier i Gaza dödats i år. Men svenska medier intresserar sig mer för älgjakt än "skyddsjakt" på palestinier, trots att den senare pågår hela tiden året om, skriver frilansjournalisten Pierre Gilly i en kommentar.

Den israeliska valrörelsen inleddes i veckan med att premiärminister Benjamin Netanyahu lät mörda Hamasledaren Ahmed Jabari och bomba det tätbefolkade Gaza. Israel har utfört nästan 500 bombningar och dödat minst 16 personer, bland dem flera barn. Gaza har svarat med att avfyra flera hundra hemmagjorda raketer, varav en träffat ett hus och dödat fyra personer.

Än så länge är detta inget mot kriget 2009, då runt 1 400 palestinier och 13 israeler dödades. 400 av palestinierna var barn. Fyra av israelerna dödades av misstag av israeliska soldater. 760 av de dödade palestinierna och tre av de israeliska var civila.

Nu sägs det i medierna med en förskönad sanning att konflikten har trappats upp. I verkligheten pågår ett krig mot Gazas befolkning hela tiden. Israeliska soldater sköt till exempel den 4 november ihjäl en förståndshandikappad palestinier som befann sig tio meter från det stängsel som separerar Gaza från Israel. Men att en palestinier, dessutom en handikappad sådan, godtyckligt dödas, är i regel en icke-nyhet.

Gaza är världens största koncentrationsläger och alla palestinier som kommer i närheten av dess gränser löper en högst reell risk att mördas av skjutglada israeliska soldater som har god överblick från sina vakttorn. Det gäller även palestinska jordbrukare som brukar sin jord i närheten av gränsen. Vad som är nära varierar: det tycks avgöras av den enskilda israeliska soldaten. Fiskare som trotsar Israels förbud för palestinier att fiska riskerar också sina liv.

Innan den israeliska valrörelsen inleddes med flygbombningarna hade över 70 palestinier i Gaza dödats. Fram till dess såg det ut som att färre palestinier skulle dödas 2012 än 2011, då den israeliska armén enligt FN dödade 108 och skadade 468 palestinier i Gaza. Det godtyckliga mördandet av palestinier i Gaza intresserar i regel inte svenska medier lika mycket som vår årliga älgjakt. "Skyddsjakten" på palestinier pågår dock året om, år efter år, sedan fyrtiofem år tillbaka.

Att Israel mördar en av de palestinska ledare som har arbetat hårdast för att få till stånd en permanent vapenvila är inte förvånande. Israel har i praktiken ofta stött de mest radikala elementen bland palestinierna. När det sekulära PLO var den helt dominerande palestinska organisationen samarbetade man med Hamas för att splittra det palestinska motståndet.

Genom att mörda Jabari tystar man en man som är förhandlingsvillig när Israel inte är intresserat av förhandlingar, och tvingar samtidigt Hamas att svara eller framstå som menlöst inför den palestinska allmänheten.

Dessutom kan Netanyahu positionera sig som en stark försvarare av Israels säkerhet i parlamentsvalen om två månader. Netanyahu tror – förmodligen med rätta – att han kan vinna israeliska röster genom att döda palestinier. Med "skyddsjakt" på de moderata palestinska ledarna kan man dessutom med rätta hävda att det inte finns utrymme för en förhandlingslösning. Jabril hade fjorton barn och deras första reaktion är förmodligen inte att fortsätta förhandlingarna.

Fakta: 

FN om antal dödade

I Gaza 2011 respektive 2012.

Annons

Rekommenderade artiklar

Krönika: Ojämlika samhällen kostar mer

Upploppen i förorterna vittnar om att Sverige blivit mer ojämlikt. Om vi fortsätter att bygga ett samhälle som gynnar medelklassen allra mest kommer vi få ett samhälle som inte är bra för någon, skriver Pierre Gilly.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu