Kommentar: Hellre örfilad än ”kränkt” | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kommentar: Hellre örfilad än ”kränkt”

Det är dags att släppa det uttjatade ordet "kränkt", tycker Tuomo Haapala. Varför inte ersätta det med "örfilad"?

Dagens Nyheters Fredrik Strage öppnar i en recension av The Knifes nya skiva (3/4) för ett utvidgat samtal om att pådyvla andra sina åsikter. Han skriver efter lyssningen av The Knife – som nu för tiden till Strages förfäran hyllar socialismen – följande tankeväckande rader: ”som att bli örfilad av Aftonbladets kultursida tills Karl Marx citat sitter fast på kinden.”

Humor brukar inte vara så framträdande i dagspressen, men Strage är något på spåret. Att bli örfilad är ett genialt uttryck och kan väl få ersätta det uttjatade ”kränkt”?

Handen på hjärtat, vem har inte känt sig örfilad emellanåt? Åtminstone varannan dag känner jag mig just örfilad av min dagstidnings ledarsida, av SVT:s och SR:s nyhetsförmedling och otaliga andra ”marknadshärolder”, vilkas enda intresse tycks vara att rättfärdiga missbruket av världens resurser och ostört bestämma kursen för en hel värld.

Men de globala aktörerna nöjer sig inte med örfilar. De impregnerar vår vardag från utsidan till det inre livet med tillväxtens evangelium.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kommentar: Godtycklig ”skyddsjakt” på palestinier

Mitt i den israeliska valrörelsen bombar Israel Gaza och mördar Hamasledaren Ahmed Jabari. Redan före valrörelsen hade över 70 palestinier i Gaza dödats i år. Men svenska medier intresserar sig mer för älgjakt än "skyddsjakt" på palestinier, trots att den senare pågår hela tiden året om, skriver frilansjournalisten Pierre Gilly i en kommentar.

Fria Tidningen

Kafka-pjäser för nyfikna

Hösten på Teater Uno går i Franz Kafkas tecken. Två pjäser – Redogörelse och Straffkolonien – har båda teman om mänsklig grymhet.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu