Fria Tidningen

Kraftiga reaktioner på rasistiska uttalanden

I veckan har det blåst rejält kring Sverigedemokraternas partitopp, sedan Expressen publicerat en video där partiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist uttalar sig rasistiskt och sexistiskt. Partiordförande Jimmie Åkesson har uppmanat Almqvist att frånsäga sig samtliga politiska uppdrag. Samtidigt som också partiets rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth, som också förekommer i videon, tar en time-out efter skandalen. Fria Tidningen har ringt runt till några representanter från de politiska ungdomsförbunden och organisationen Ungom mot rasism för att se vad de anser om den senaste veckans turbulens inom SD-toppen.


FOTO: UNG VÄNSTER

Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster

Hur reagerar ni från Ung Vänster på händelsen?

– Man blir förbannad när man ser videoklippet, det är en fruktansvärd rasism och kvinnohat som uttrycks. Det är helt rimligt att man inte borde sitta i riksdagen med sådana värderingar. Samtidigt är det uppenbart att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med helt andra måttstockar än övriga riksdagspartier.

Hur påverkar det här Sverigedemokraterna?

– Jag hoppas att det får effekterna att stödet minskar. Jag tror att en väldigt stor del av Sveriges befolkning inte tycker att det här är okej.


FOTO: UNGDOM MOT RASISM

Anton Landehag, ordförande Ungdom Mot Rasism, UMR

Hur reagerar ni från UMR på händelsen?

– Vi är inte överraskade över att partitoppen ger uttryck för den här typen av åsikter. Liknande uttalanden görs hela tiden, dels ute på lokalt håll men också om man lyssnar på riksdagsdebatter i kammaren, där Sverigedemokraterna säger samma saker om inte värre. Det är så deras retorik ser ut. Men det är fruktansvärt att vi har en sådan situation där riksdagsledamöter kan dela upp människor i grupper, där vissa anses som mer värda än andra.

Hur påverkar det här Sverigedemokraterna?

– Jag tror inte att vi har sett slutet på det här än utan det kommer att rulla på. Är det så att Sverigedemokraterna förlorar både Erik Almqvist och Kent Ekeroth helt så är det klart att det försvagar partiet. Just nu tyder debatten på att det finns interna stridigheter inom paritet som möjligen kan leda till en splittring med olika ideologiska grenar.

 


FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande Sverigedemokratisk Ungdom, SDU

Hur reagerar ni på SDU på händelsen?

– Vi har skrivit en artikel i DN debatt och där finns egentligen allt vi har att säga. Men sammanfattningsvis så tycker vi att man borde haft mer is i magen. Jag tror att när det uppstår olika mediedrev mot partiet så är det viktigt att man tar några djupa andetag och överväger det man gör. Att fatta beslut om att låta Erik Almqvist frånsäga sig samtliga politiska uppdrag på några få timmar var förhastat.

Hur påverkar det här Sverigedemokraterna?

– Jag tror att vi på sikt kommer att rida ut den här stormen.

 


FOTO: MUF

Erik Bengtzboe, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, MUF

Hur ser ni inom MUF på händelsen?

– Det är fruktansvärt att se, men inte förvånande. Att som människa uttrycka sig rasistiskt och kränkande mot kvinnor på ett sådant sätt är fullständigt oacceptabelt, än värre från en riksdagsledamot. Vi behöver mer öppenhet, tolerans och frihet i Sverige – inte mindre.

Hur påverkar det här Sverigedemokraterna som parti?

– Med tanke på Jimmie Åkessons ambition om att ha nolltolerans inom partiet är denna händelse knappast vältimad. Tyvärr har det nog bara varit ett försök att polera ytan och nu verkar inte ens ytan hålla. För oss, som politiskt ungdomsförbund, fortsätter nu utmaningen att leverera idéer och lösningar på ungas samhällsproblem. Vi behöver bli bättre på att berätta att nyckeln till integration går genom utbildning och jobb – inte genom att sätta människor och grupper emot varandra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Manifestation mot gruvboomen

I morgon anordnar Nätverket för budkavlen en manifestation mot gruvnäringen på Medborgarplatsen i Stockholm. Tanken är att uppmärksamma den gruvboom som pågår över hela landet och som hotar att slå ut både människor och miljö.

Fria Tidningen

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

SD kränkta – kallades rasister

SD i Värmdö upplever ”kränkning” över att bli kallade rasister – har lämnat in stämningsansökan på 20 000 kronor.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu