Fria Tidningen

Manifestation mot gruvboomen

I morgon anordnar Nätverket för budkavlen en manifestation mot gruvnäringen på Medborgarplatsen i Stockholm. Tanken är att uppmärksamma den gruvboom som pågår över hela landet och som hotar att slå ut både människor och miljö.

– Vi vill skapa opinion för att uppmärksamma den nuvarande gruvnäringspolitiken, där kortsiktiga vinstintressen går före värnandet av viktiga naturområden och ursprungsfolkens rättigheter, säger Richard Hellgren, från Nätverket för budkavlen.

Nätverket som startade i början av oktober har haft som syfte att organisera ett nationellt motstånd mot gruvnäringen. Genom en budkavle som under två månader har färdats genom landet har olika lokala grupper skrivit under mot gruvnäringen.

– Det här är startskottet för ett nationellt opinionsarbete. Förhoppningarna är att vi ska bli en starkare röst som politikerna har svårare att vifta bort, säger Richard Hellgren.

Under dagen kommer tal att hållas och ett brev tillägnat regeringen ska läsas upp samtidigt som budkavlen lämnas över till ansvariga politiker. Dessutom anordnas diskussioner och seminarier på Södra latins gymnasium, där bland andra representanter från samerna och lokala aktivister kommer att medverka.

– Samerna har hittills blivit överkörda i debatten och ingen har brytt sig om att lyssna på lokala röster mot gruvnäringen, säger Richard Hellgren.

Den svenska gruvnäringen växer och bara i år har runt 150 ansökningar om undersökningstillstånd efter mineraler beviljats. Farhågorna som lyfts är att regeringens satsning på gruvindustrin förstör miljön samt hotar grundvattnet och ursprungsfolkens rätt till sin kultur. Richard Hellgren förhoppning är att morgondagens manifestation ska leda till en annan lösning.

– Jag hoppas att vi får till en diskussion om gruvnäringspolitiken och att vi på allvar börjar diskutera alternativa vägar, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraftiga reaktioner på rasistiska uttalanden

Fria Tidningen har ringt runt till några representanter från de politiska ungdomsförbunden och organisationen Ungom mot rasism för att se vad de anser om den senaste veckans turbulens inom SD-toppen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu