Fria Tidningen

Låg kunskap om kvinnokonventionen

Kunskaperna om FN:s kvinnokonvention är låg inom kommuner och landsting. Det visar en rapport från UN Women och Fredrika Bremerförbundet. Resultatet blir att perspektivet om kvinnors rättigheter försvinner och jämställdhetsarbetet blir mindre effektivt, menar Margareta Winberg, UN Women.

Regering, landsting och kommuner ska följa FN:s kvinnokonvention. Den är underskriven och Sverige är skyldigt gentemot FN och andra stater att följa reglerna. Ändå saknas kunskap om innehållet och det egna ansvaret hos många politiker och offentligt anställda tjänstemän, visar rapporten Kvinnokonventionen + Sverige = sant? från UN Women Sverige och Fredrika Bremerförbundet.

– Många utgår från ett nyttighetsperspektiv när de fattar beslut, att jämställdhet ger lönsamhet eller ett bättre samhälle. Då försvinner kvinnokonventionens perspektiv att jämställdhet handlar om kvinnors mänskliga rättigheter, säger Margareta Winberg, ordförande för UN Women Sverige, som under oktober har rest runt i landet och hållit seminarier utifrån undersökningen.

Hans-Eric Wallin (V), vice ordförande för kommunstyrelsen i Skellefteå, är en av många som känner till kvinnokonventionen men saknar närmare kunskap om innehållet. Han har däremot inte hört talas om Pekingplattformen, FN:s handlingsplan för jämställdhet.

– Min grundsyn är att alla människor har lika värde och känner inte att jag behöver stödja mig på paragrafer för det, säger han.

Men Margareta Winberg tror snarare att jämställhetsarbetet skulle förändras om det tydligare kopplades ihop med konventionen.

– Kvinnor har till exempel rätt att forska och utnämnas till professorer i samma utsträckning som män. Om det inte blir så anger kvinnokonventionen att kvotering kan användas som verktyg.

Att konventionen är juridiskt bindande gentemot FN men inte utgör svensk lag bidrar enligt undersökningen till att den inte får genomslag. Rapportförfattarna menar också att regeringen är otydlig med kvinnokonventionens betydelse. Maria Arnholm, statssekreterare hos jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, besvarar kritiken i ett mejl med att regeringen tar ansvar genom att bland annat stödja UN Women och finansiera den aktuella rapporten.

FN:s kvinnodiskrimineringskommitté granskar vart fjärde år hur olika länder lever upp till kraven. 2010 fick Sverige en del beröm, men också hård kritik för brister. Bland annat uppmanas regeringen att använda positiv särbehandling och kvotering, se över grundlagarna ur ett genusperspektiv, finansiera och implementera handlingsplanen mot mäns våld mot kvinnor och förstärka samarbetet mellan regering, regioner och kommuner.

Statssekreterare Maria Arnholm menar att en grundlagsutredning med könsperspektiv redan gjorts 2008. Hon skriver också att förra mandatperiodens handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor genomfördes och var finansierad samt att regeringen fortsätter arbetet med ”den resursmässigt största satsningen någonsin” och att många åtgärder syftar till att stärka samarbetet mellan myndigheter, kommuner och organisationer.”

Annika Ottosson, förvaltningschef för kommittén för rättighetsfrågors kansli i Västra Götalandsregionen, känner väl till kvinnokonventionen men säger att det inte finns något uppdrag att jobba särskilt med just den.

– Det är politiken som sätter styrdokumenten och där nämns inte konventionen medan det i stället trycks hårt på jämställdhetsarbetet. Jag är osäker på om vi skulle arbeta annorlunda om kvinnokonventionen lyftes fram mer.

Rapporten visar att det pågår en hel del jämställdhetsarbete som går i linje med konventionen även om kopplingen till de internationella jämställdhetsdokumenten saknas. Christina Johnsson, chef för avdelningen för forskning och akademisk utbildning vid Raoul Wallenberginstitutet, som intervjuas i rapporten, menar att risken med dagens upplägg är att det kan komma en annan ledning i morgon som inte är lika vänligt inställd.

– Med kvinnokonventionen för ögonen skulle den offentliga sektorn tvingas ställa fler frågor runt kvinnors situation och till exempel lägga mer resurser på arbetet mot våld i nära relationer.

Fakta: 

Kvinnokonventionen:

Kvinnokonventionen antogs 1979 av FN:s generalförsamling och Sverige ratificerade den, alltså undertecknade och anslöt sig till den som ett internationellt juridiskt bindande avtal, 1980. Konventionen är en av FN:s nio kärnkonventioner som rör de mänskliga rättigheterna. De 30 artiklarna delas upp i tre delar där artiklarna 1-5 behandlar vad könsdiskriminering är och staters ansvar att motverka den. Artiklarna 6-16 reglerar rättigheter inom områden där könsdiskriminering sker och förtydligar vilka åtgärder stater är skyldiga att vidta. Resterande artiklar behandlar Kvinnodiskrimineringskommitténs arbete.

Pekingplattformen:

Pekingplattformen antogs 1995 av 189 länder. Den är en handlingsplan för att förverkliga kvinnokonventionen och nå jämställdhet på internationell, nationell, regional och lokal nivå. Tolv områden där kvinnors rättigheter systematiskt kränks har lyfts fram, däribland fattigdom, utbildning, hälsa, våld mot kvinnor och ekonomi.

Rapporten:

I rapporten Kvinnokonventionen + Sverige = sant? ville UN Women och Fredrika Bremerförbundet undersöka hur kunskapen om kvinnokonventionen och Pekingplattformen ser ut bland politiker och tjänstemän i kommuner och landsting. En webbenkät skickades ut till politiker och tjänstemän i samtliga kommuner och landsting. 54 procent, eller 528 av 975, svarade. Rapportförfattarna menar att siffran är i underkant men att målet var att nå alla kommuner och landsting. 83 procent av kommunerna och 95 procent av landstingen har svarat. Fördjupande frågor har ställts till 38 webbrespondenter. Rapporten innehåller också intervjuer med experter, forskare och politiker samt frågor till regering och opposition.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lantbruket kan sänka koldioxidhalten i atmosfären

Mat&Miljö

I dagsläget är jordbruket beroende av fossilt bränsle, men med ny teknik skulle bönderna kunna bidra till att minska koldioxiden i atmosfären. Det menar Upplands ekologiska bönder och efterfrågar mer politisk vilja.

Uppsala Fria

Länsstyrelsen kräver miljökonsekvensbeskrivning i Botanfrågan

Uppsala universitets och Akademiska hus byggplaner vid Botaniska trädgården kan skada ett riksintresseområde, det framgår av en rad starka skrivningar från Länsstyrelsen i Uppsala län som kan innebära att Uppsala kommun måste ändra i den befintliga byggplanen.

Uppsala Fria

"Bluffsiffror" om skyddad skog

Branschorganet Skogsindustrierna hävdar att hela 25 procent av den svenska skogen är skyddad. Föreningen Skydda skogen har granskat siffrorna och anser att Skogindustriernas uppgifter är rena bluffen.

Fria Tidningen

Mjölk produceras av både glada och ledsna kor

Mat&Miljö

Åtta av tio EU-medborgare uppger enligt WSPA Sverige, World Society for the Protection of Animals, att de aldrig skulle köpa mjölk från kor som aldrig får gå ut. Trots detta säljs en hel del mjölk även i svenska butiker som producerats under tveksamma förhållanden.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu