Ord, ord, ord och inga visor | Fria.Nu
Uppsala Fria

Ord, ord, ord och inga visor

Energifyllt, humoristiskt och djupsinnigt. Dikter av alla möjliga olika slag framfördes på alla möjliga olika sätt när estradpoesifestivalen Ordsprak – Uppsala international poetry festival hölls på Reginateatern i Uppsala i helgen.

– Herr Sverigedemokrat. Du är en Sverigedemokrat. Jag vill öppna min famn för dig, för att omfamna dig och för att säga, habibi, du duger. Orden kommer från Uppsalas estradpoet Amer Sarsour, som kallar sig själv för Poeternas Poet och är en av de femton inbjudna poeterna till Ordsprakfestivalen.

Publiken på Reginateatern skrattar högt och livligt när de hör raderna från Amer Sarsours dikt ”Herr Sverigedemokrat”. Efter framförandet mottar Amer Sarsour högljudda applåder och busvisslingar. Dikter om Sverigedemokrater, om att leva i en bubbla eller om att vi människor skulle kunna föreställa oss en annorlunda värld går hem hos publiken som kommit till Reginateatern för att ta del av svensk och internationell estradpoesi.

Poeter från hela Sverige finns representerade på festivalen och från Uppsala uppträder förutom Amer Sarsour dessutom Alma Kirlic och Nils Jansson. Nils Jansson är även känd genom som Kung Henry, rappare och estradpoet och verksam som konferencier under festivaldagarna. Ytterligare en Uppsalabo, Daniel Skarehag, som vann poetryslam deltävlingen som hölls under torsdagen fick som förstapris läsa upp en dikt för festivalbesökarna under lördagen.

Alma Kirlic bor sedan många år tillbaka i Uppsala och hon har ägnat sig åt diktförfattande i nästan hela sitt liv men estradpoesin upptäckte hon först 2003.

– Jag har skrivit dikter sedan jag var ung. En dag nämnde en kompis estradpoesi och dikttävlingsformen poetry slam för mig och jag blev nyfiken på vad det var. Jag upptäckte då att det fanns två sätt att skriva poesi på. Dels dikter som är till för att läsas och dels dikter som är till för att framföras muntligt, säger Alma Kirlic när hon berättar om sin bakgrund inom estradpoesin.

Alma Kirlic vill med sina dikter framförallt lyfta fram den föreställningsvärld som vi människor lever i och visa att föreställningar går att förändra.

– Jag vill exempelvis med min dikt Skägg blottlägga hur våra föreställningar påverkar vad man känner. Men om man lär sig att påverka sina egna föreställningar då kan man också påverka sina egna känslor, säger Alma Kirlic.

Ordsprakfestivalen är ingen tävling, inget poetryslam, utan en internationell estradpoesifestival. Festivalen hålls i år för sjunde året i rad och är en av Sveriges största estradpoesifestivaler. En alltid lika populär tillställning som låter åskådarna ta del av dikter om allt mellan himmel och jord. Ordsprakfestivalen är en del av samarbetet mellan den svenska festivalen och Poetry Africa, Afrikas största poesifestival med säte i Durban i Sydafrika. Samarbetet som går under namnet Poetry – Crossing Borders, äger rum under september och oktober och omfattar tio medverkande poeter. Fem svenska och fem sydafrikanska poeter ska under perioden besöka och uppträda på festivalerna i Sverige och Sydafrika.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Fri och kreativ studentradio uppmärksammas

En 24 timmar lång radiosändning för att fira studentradion världen över. I tisdags arrangerades för andra året i rad College Radio Day för att uppmärksamma internationell studentradioverksamhet och lyfta fram dess vikt som fritt medium.

Uppsala Fria

Mångbottnad Draculahistoria utan kitsch

Avskalad, mörk och suggestiv. Uppsala Stadsteaters uppsättning av Bram Stokers klassiker Dracula bjuder på en föreställning fri från vampyrkitsch, huggtänder och huvudpersonen, herr Dracula själv. Istället får publiken ta del av en föreställning som handlar om frihetskamp, exkludering och könsstereotyper.

Uppsala Fria

Världskänd – okänd

Prisad, uppmärksammad och en kontroversiell och obekväm röst i den offentliga debatten. Hon skapar diskussion med sina filmer runtom i världen medan hon i sin nuvarande hemstad Uppsala är okänd av de flesta. Uppsala Fria har träffat den finska dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen.

Uppsala Fria

Konstnärsdrömmar med rätt att existera

Alla ska ges möjlighet till kreativt skapande. Dagligverksamheten Konstbruket i Ekeby har sedan tre år tillbaka fungerat som en konstnärlig verkstad för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten har gett Uppsala en ny och spännande konstinjektion med flertalet utställningar och framträdanden.

Uppsala Fria

”De enda vinnarna är bankerna”

Varför uppstår ekonomiska kriser och hur ska det egentligen gå för de så skuldtyngda europeiska länderna? Professorn Mats Persson vid Stockholms universitet höll den 29 november ett föredrag i universitetshuset i Uppsala om den europeiska skuldkrisen.

Uppsala Fria

© 2021 Fria.Nu