Ship to Gaza seglar in
I går, onsdag, lade Ship to Gazas fartyg Estelle till i Göteborgs hamn, på sin färd mot Gaza. "Den här gången måste de få komma fram", hoppas Amer Almawed från Palestinska huset, som var på plats när fartyget seglade in.
Tillsammans med flera andra från Göteborgsföreningen Palestinska huset skulle Amer Almawed resa för att besöka sitt hemland Palestina i våras. För att komma till de palestinska områdena måste man ta sig förbi Israels gränskontroller. Där var det stopp.
– Vi fick sitta på flygplatsen i tre timmar och svara på frågor, och sedan fick vi skriva på ett papper om att vi inte fick besöka Gaza eller Västbanken, säger Mona Abbas, som ledde gruppen.
Därmed fick Palestinska husets medlemmar endast resa runt i Israel.
– Det känns väldigt konstigt att inte få besöka sitt eget land, säger Hosam Aiesh.
De var på plats på kajkanten i Eriksberg när Ship to Gazas fartyg Estelle seglade in på onsdagseftermiddagen. Startpunkten för resan var Umeå, och innan Göteborg har fartyget stannat till i Visby, Malmö och Varberg.
Riksdagsledamoten Anita Brodén (FP), reser med båten och gick av för att hålla tal på kajen.
– Mina ögon öppnades för tio år sedan när jag besökte Västbanken. Efter det har jag också varit i Gaza och jag kan inte tvätta bort intrycken. Det är mitt ansvar som politiker att sätta ner foten, sa Anita Brodén.
Det var år 2007 som Israels blockad mot Gaza blev fullskalig, genom blockader av så väl land- som vattenvägar. Nu, fem år senare, är situationen mycket svår, enligt en rapport som FN-organet OCHA släppte i juni i år. Där framgår att 44 procent av Gazas invånare har osäker tillgång till mat och att 34 procent av arbetskraften står utan jobb. All import kontrolleras av Israel och export är i stort sett inte möjligt för verksamheter i Gaza. En tredjedel av jordbrukslandet går inte heller att komma åt på grund av Israels restriktioner. Att så väl möjligheterna till handel som egen produktion inskränks har gjort att 80 procent av befolkningen i Gaza är beroende av bistånd.
Efter den arabiska våren i Egypten har gränsen mot Egypten öppnats från och till, men alla får inte passera och godstrafik kan inte ta sig förbi gränsen.
Sedan blockaden infördes har 2 300 palestinier dödats och 7 700 skadats av israeliska styrkor, och 37 israeler har dödats och 380 skadats av raketskjutningar från Gaza.
Syftet med Ship to Gaza är både att sätta fokus på blockadens konsekvenser och att ge bistånd. I lasten ligger bland annat mediciner, instrument som ungdomar i Stockholm har samlat in, och teknisk utrustning som ska användas för att ge dricksvatten.
Det är tredje året i rad som Ship to Gaza seglar. Hittills har de aldrig kommit fram. År 2010 slutade seglingen med att israelisk militär bordade ett av fartygen och sköt ihjäl nio personer och 2011 vägrades fartygen lämna en hamn i Grekland.
Den liknande organisationen Free Gaza har försökt segla till Gaza tio gånger, och lyckades ta sig igenom blockaden fem gånger under år 2008.
– Hur det kommer att gå i år vet bara Israels militär och regering, säger Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza. Jag hoppas de kommer att förstå att båten inte är något militärt hot. Det är klart att jag är rädd att vi kommer att bemötas med våld, men vi får inte böja oss för det.
Även i Sverige finns ett motstånd mot Ship to Gaza. Både i Stockholm och Malmö har motdemonstrationer hållits, och på onsdagskvällen höll en grupp motdemonstranter en lugn manifestation på kajkanten. Många kritiker menar att Ship to Gazas verksamhet innebär ett stöd till Hamas, vilket Ship to Gaza avvisar eftersom de endast samarbetar med icke-statliga organisationer i Gaza.
Den 31 juli seglar Estelle vidare. Först mot Oslo och sedan förbi flera europeiska länder, med uppskattad ankomst till Gaza under hösten.
– Vårt mål är att häva blockaden, respekten för mänskliga rättigheter är helt avgörande om man ska kunna bygga fred i en region som nu präglas av förtryck, säger Ann Ighe.
S/V Estelle
• Fick sitt namn på 80-talet, av sina dåvarande finska ägare, och är därmed inte döpt efter prinsessan. ”Men det var kul när jag fick det första mailet med bild på båten med namn samma dag som prinsessnamnet kungjordes” säger Ship to Gazas talesperson Ann Ighe.
• Varje dag klockan 15 är det guidad tur på Estelle. Utöver det blir det bland annat filmvisning och seminarier.Läs mer: www.shiptogaza.se/aktivister/kalendarium.