Fria Tidningen

"Vårt skepp är lastat med solidaritet"

Hallå där Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza, som i sommar seglar 5 000 sjömil från Umeå till Gaza city med skeppet Estelle för att bryta den israeliska blockaden av Gaza. 

Det är tredje året i rad som ni genomför resan, vad är nytt för i år?

– För första gången så kommer resan att starta i Sverige och skeppet kommer att besöka olika svenska hamnar för att väcka opinion. Tanken är också att vi ska stanna i flera europeiska hamnar för att arrangera opinionsbildning och plocka upp nya passagerare för att så många som möjligt ska kunna engagera sig i aktionen.

Hur har situationen för människorna i Gaza förändrats sedan er första resa 2010?

– Det råder fortfarande akut brist på mediciner och sjukvårdsmaterial till följd av blockaden. Efter vår första resa så enades samtliga riksdagspartier om att blockaden är kontraproduktiv och bör lyftas, men fortfarande har ingenting hänt. Vissa menar till och med att den är laglig. Vi tycker att lagen är moraliskt förkastlig och tar oss rätten att bryta mot den genom civil olydnad.

Under er första resa blev ni attackerade av israelisk militär där nio av era passagerare dödades, hur tänker ni kring riskerna för att återigen bli attackerade?

– Vi kan inte låta bli att åka bara för att det finns ett sådant hot. Vårt skepp är lastat med solidaritet och en vilja att hjälpa folk i nöd så vi hoppas att militären inte attackerar en fredsaktion. Om alla människor som någonsin kämpat för en rättvis värld hade låtit sig skrämmas av sådana hot så skulle vi varken ha jämställdhet, välfärd eller fackföreningar i dag.

Vad är förhoppningarna med årets resa?

– Vi hoppas förstås att vi ska kunna väcka opinion och visa politikerna att om de inte står upp för sina löften så kommer Europas medborgare att agera. Människorna i Gaza har rätt till sitt eget territorium och det vill vi slå vakt om.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ship to Gaza väntas nå fram i helgen

Hallå där Mattias Gardell, talesperson för Ship to Gaza, som i helgen förväntar sig bryta den israeliska sjöblockaden med skeppet Estelle.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu