Fria Tidningen

16 civila afghaner mördade av amerikansk soldat

En amerikansk soldat genomförde en massaker på sovande civila afghaner i Panjwaidistriktet sydväst om talibanfästet Kandahar på söndagen, rapporterar New York Times. Soldaten ska ha gått från hus till hus och avrättat invånarna, inklusive nio barn, och sedan lagt dem på hög och tänt eld.

Soldaten, som har varit stationerad i Afghanistan sedan i december och tjänstgjort tre gånger i Irak innan dess, greps efter dåden av amerikansk militär. Massakern har fördömts av talesmän för den amerikanska armén som hävdar att soldaten drabbats av ett nervöst sammanbrott och lovar att han ska ställas inför krigsrätt. En fällande dom kan ge dödsstraff.

Dådet spär på den redan starkt anti-amerikanska opinionen i Afghanistan. Massakern sker endast ett par dagar efter Nato-helikoptrar skjutit ihjäl fyra civila i Kapisaprovinsen och några veckor efter koranbränningen vid en amerikansk militärbas som utlöste våldsamma kravaller som resulterat i att 29 afghaner och sex amerikaner dödats.

Fakta: 

Läs mer om Afghanistan:

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

CIA anlitade privata lönnmördare i jakten på al-Qaida i Afghanistan

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har under flera år anlitat det privata säkerhetsföretaget Blackwater för att bistå i jakten på misstänkta terrorister i Afghanistan. Detta enligt ett avslöjande i torsdagens New York Times. Nuvarande chefen för CIA, Leon Panetta, avbröt samarbetet i juni i år och informerade sedan kongressens underrättelsekommittée, som uppges inte ha känt till programmet. Kommittéen har nu inlett en utredning om CIA bröt mot lagen genom att inte informera kongressen om det hemliga programmet.

Fria Tidningen

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

© 2024 Fria.Nu