Fria.Nu

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

Regeringsfientliga trupper bär ansvaret för drygt hälften av dessa dödsfall, enligt UNAMA, medan regeringstrogna styrkor, inklusive de amerikanska, orsakat strax under hälften.

”Afghaner kräver, med rätta, större ansvarsskyldighet och mer förebyggande åtgärder för att skydda civila”, skriver UNAMA i rapporten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

16 civila afghaner mördade av amerikansk soldat

En amerikansk soldat genomförde en massaker på sovande civila afghaner i Panjwaidistriktet sydväst om talibanfästet Kandahar på söndagen, rapporterar New York Times. Soldaten ska ha gått från hus till hus och avrättat invånarna, inklusive nio barn, och sedan lagt dem på hög och tänt eld.

Fria Tidningen

CIA anlitade privata lönnmördare i jakten på al-Qaida i Afghanistan

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har under flera år anlitat det privata säkerhetsföretaget Blackwater för att bistå i jakten på misstänkta terrorister i Afghanistan. Detta enligt ett avslöjande i torsdagens New York Times. Nuvarande chefen för CIA, Leon Panetta, avbröt samarbetet i juni i år och informerade sedan kongressens underrättelsekommittée, som uppges inte ha känt till programmet. Kommittéen har nu inlett en utredning om CIA bröt mot lagen genom att inte informera kongressen om det hemliga programmet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu