Fria Tidningen

CIA anlitade privata lönnmördare i jakten på al-Qaida i Afghanistan

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har under flera år anlitat det privata säkerhetsföretaget Blackwater för att bistå i jakten på misstänkta terrorister i Afghanistan. Detta enligt ett avslöjande i torsdagens New York Times. Nuvarande chefen för CIA, Leon Panetta, avbröt samarbetet i juni i år och informerade sedan kongressens underrättelsekommittée, som uppges inte ha känt till programmet. Kommittéen har nu inlett en utredning om CIA bröt mot lagen genom att inte informera kongressen om det hemliga programmet.

– Att man anlitat ett privat företag, som leds av en man som var en av de största bidragsgivarna till George W. Bush presidentkampanj, för att förse Bushadministrationen med professionella lönnmördare är en väldigt allvarlig anklagelse, säger journalisten och Blackwater-experten Jeremy Scahill till al-Jazira.

– Bushadministrationen har använt privata företag som ett sätt att kringå kongressens översyn av dessa väldigt känsliga operationer på slagfälten i Afghanistan och Pakistan, säger Scahill.

Blackwater anlitades tidigare flitigt av USA:s utrikesdepartament för att genomföra säkerhetsuppdrag i Irak. År 2003 var Blackwater ett av de största privata säkerhetsföretaget som jobbade för USA med omkring 1 000 anställda i Irak. Men företaget tvingades lämna Irak i maj i år till följd av flera kritiserade dödskjutningar av civila.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

16 civila afghaner mördade av amerikansk soldat

En amerikansk soldat genomförde en massaker på sovande civila afghaner i Panjwaidistriktet sydväst om talibanfästet Kandahar på söndagen, rapporterar New York Times. Soldaten ska ha gått från hus till hus och avrättat invånarna, inklusive nio barn, och sedan lagt dem på hög och tänt eld.

Fria Tidningen

Civila dödsfall i Afghanistan har ökat med 40 procent

Antalet civila dödsoffer i Afghanistan uppgick till 2 118 förra året. Det är en ökning med 40 procent från året innan och det högsta antalet civila dödsfall under ett år sedan den amerikanska invasionen 2001, enligt en ny rapport från FN:s Afghanistanorgan UNAMA.

© 2024 Fria.Nu