Skånes Fria

Så blir du medborgarjournalist

Frivilligcentra i Malmö koordinerar ett program för medborgarjournalister, där den som vill kan vara med och skriva i Skånes Fria Tidning. Syftet är att låta människor som i vanliga fall inte skriver eller syns så mycket i tidningarna komma till tals. Ingen erfarenhet av journalistik eller skrivande krävs och personer i alla åldrar och med olika bakgrunder behövs.

Man måste heller inte tala eller skriva perfekt svenska för att vara med och personer som är intresserade av fotografi och illustration är också välkomna.

Medborgarjournalisterna hjälper till att hitta alternativa nyhetsvinklar, bidrar med texter och deltar i planeringen av tidningen. De jobbar också ibland tillsammans med en journalist på redaktionen för att undersöka en historia eller ett missförhållande som behöver belysas.

Varje torsdag kl 17, träffas medborgarjournalisterna på redaktionen på Södra Förstadsgatan 18 för att vara med i tidningsproduktionen.

Syftet med medborgarjournalistiken är att låta personer som inte är eller har varit utbildade journalister bidra till vad som ska stå i tidningen och göra sin röst hörd.

Torsdagen den 15 mars träffas medborgarjournalisterna på Stadsbiblioteket i Malmö i ett öppet möte där alla som är intresserade av journalistik är välkomna. Mötet pågår 18–20 och ingen föranmälan krävs. Ämnet för kvällen är ”Vem bestämmer vad som är en nyhet? Varför skriver tidningarna det de gör? Här finns möjlighet att få insyn i hur redaktioner arbetar och diskutera vilka kriterier som egentligen styr journalistiken.

Glokala folkhögskolan organiserar en gratis kurs för medborgarjournalister, som en del av Frivilligcentras medborgarjournalistikprogram. Den är gratis och öppen för alla Frivilligcentras medborgarjournalister, men även för dem som är intresserade av medborgarjournalistik och kan tänka sig att bidra i framtiden. Kursen är på Glokala folkhögskolan på tisdagar och börjar den 20 mars. På kursen får man lära sig journalistikens grundregler, som tryckfrihetsförordningen och lagen om yttrandefrihet. Kursen är också en introduktion i det journalistiska hantverket, där man får lära sig hur man konstruerar olika texter.

För närvarande finns ett tjugotal medborgarjournalister registrerade hos Frivilligcentra.

Fakta: 

<h2>Frivilliguppdrag hittar du på <a href="http://www.frivilligcentra.se/blifrivillig">www.frivilligcentra.se/blifr...

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu