Två journalister dödade i Homs | Fria.Nu
Fria Tidningen

Två journalister dödade i Homs

En amerikansk och en fransk journalist har dödats i en granatattack i staden Homs i Syrien, rapporterar BBC.

Det var på onsdagen som granater träffade den byggnad i Homs som de två journalisterna befann sig i. Den amerikanska journalisten var Marie Colvin, känd korrespondent från The Sunday Times som rapporterat från några av de oroligaste platserna i Mellanöstern de senaste 20 åren. Hon har tidigare överlevt flera attacker, bland annat tappade hon synen på ena ögat efter en explosion på Sri Lanka år 2001.

Den franska journalisten var fotografen Remi Ochlik som jobbade för agenturen IP3 Press och hade tidigare rapporterat från andra delar av arabvärlden och Haiti.

I attacken ska minst två andra journalister ha skadats, en av dem allvarligt. Byggnaden de befann sig i ska använts som mediecenter av aktivister och i samma område dödades på tisdagen den syriske medieaktivisten Rami al-Sayed som sände webb-tv direkt inifrån staden.

Syriska regeringstyrkor tros ligga bakom granatbeskjutningarna mot mediecentret. Under den senaste månaden har blodiga strider utspelat sig i Homs mellan regeringsstyrkor och oppositionella. I veckan uppges ett hundratal människor ha dödats i Homs. Totalt har 7 636 personer, varav 5 542 civila, dödats i strider sedan upproret inleddes för knappt ett år sedan, enligt den Londonbaserade människorättsorganisationen Syrian observatory for human rights.

Annons

Rekommenderade artiklar

Allt fler journalister sitter fängslade

Antalet fängslade journalister i fjol nådde den högsta siffran på 15 år. Fängslandet sker främst i odemokratiska stater som försöker kontrollera flödet av information.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu