Fria Tidningen

Dorotea-bor ockuperar sjukstuga

Sedan i tisdags ockuperas Doroteas sjukstuga sedan landstinget beslutat att lägga ner kommunens fyra akutplatser. Landstingsdirektör Jonas Rastad vill inte åka till Dorotea och samtala med ockupanterna. Men de ger sig inte i första taget. ”Vi stannar tills vi har klarat upp det här och får tillbaka våra sjukvårdsplatser”, säger Inger Henricson, initiativtagare till ockupationen.

Bakgrunden till ockupationen är att Västerbottens läns landsting beslutat att minska antalet akutvårdplatser i Dorotea kommun. Sjukstugan fungerar nu istället som hälsocentral som finns tillgänglig för Dorotea-borna mellan klockan åtta och fem på vardagarna. På kvällar, nätter och helger måste ortsborna åka till sjukstugorna i Åsele eller Vilhelmina, fem mil bort. Det har fått många av kommun-medborgarna att reagera och Inger Henricson var den som först kläckte idén om ockupation.

– Det var en rent spontan reaktion från mig när vårdpersonal förklarade för mig hur illa det faktiskt var. Jag sa att man borde ockupera sjukstugan till ett par personer. De tog det på fullaste allvar och efter det har elden brunnit av sig själv och sprider sig snabbt som blixten, berättar hon över telefon.

Simone Granlund är en av dem som nappade på Inger Henricsons idé. Hon har befunnit sig i sjukstugan sedan ockupationen inleddes, i tisdags.

– Nu är vi ungefär 16 personer på plats. Det brukar komma mer folk på eftermiddagen efter att folk har slutat jobbet, säger hon på torsdagen.

Första dagen kom en hel skola på besök för att visa sitt stöd och mellan 400-500 personer var på plats i och utanför sjukstugan.

Ännu har inte ockupanterna fått något besked från landstinget. Polisen har inte kallats in men ett vaktbolag finns på plats i den ockuperade entréhallen till sjukstugan.

– Det ser ut som ett vanligt väntrum och det sitter folk i stolar här runtomkring. Vi har madrasser här som vi sover på men som nu står uppställda längs väggarna. Vi tar fram de under kvällen och lägger oss här på golvet, berättar Simone Granlund.

Ockupanterna har fått mycket stöd och hjälp från omgivningen. Räddningstjänsten har varit och lämnat sjukhusbårar som de kan sova på och organisationer, företag och privatpersoner har varit förbi med mat, kaffe och kakor. De som övernattar i sjukstugan får gratis lunch dagen därpå från ett hotell.

– Vi får också mycket stöd-kommentarer, personer som hör av sig och hejar på oss. Det gör att vi orkar fortsätta, säger Simone Granlund.

Vad är anledningen till att du engagerar dig?

– Jag har barnbarn här och bor själv här och vet att vi behöver de här akutsjukvårdsplatserna. Så enkelt är det och då pratar jag nog för alla här. Vad händer om ett barn blir akut sjuk på natten? Eller om någon skulle få en hjärtinfarkt eller stroke? Vem vill flytta hit och bo kvar här om det inte finns någon akutsjukvård?

I ett öppet brev bjuder ockupanterna in landstingsledningen till sjukstugan i Dorotea men Västerbottens landstingsdirektör Jonas Rastad säger till Fria Tidningen att han inte har för avsikt att åka dit.

– Jag har svarat att jag känner att jag är informerad om läget där eftersom primärvårdschefen och verksamhetschefen har varit på plats. Landstingsrådet har också varit där och informerat så jag känner varken att jag kan lära mig något eller ge någon ny information. Därför har jag avböjt.

Men finns det inte en risk att det spär på protesterna om du, som landstingsdirektör, visar att du inte är intresserad av att träffa och lyssna på kommun-medborgarna?

– Jag tycker att jag har gjort det och det är klart att man alltid kan bli bättre på att lyssna men man måste alltid göra en avvägning. Som det ser ut nu blir min bedömning att jag avstår från inbjudan.

Jonas Rastad säger att kommunen och landstinget nu förhandlar om olika lösningar. Man har kommit överens om en provisorisk lösning med två extra vårdplatser vid äldreboendet Bergvattengård där det ska finnas en sjuksköterska på plats. Inger Henricson är mycket kritisk till den lösningen.

– Det är skandal. Det handlar om två palliativa platser och inte för akutsjukvård. Vi godkänner aldrig det.

Men Jonas Rastad tycker det är problematiskt att prata om ”akutvårdplatser”.

– Den benämningen är förvillande. Om man är allvarligt sjuk åker man till sjukhuset och inte till en sjukstuga, som erbjuder basal vård. Vi diskuterar just nu med kommunen om hur innehållet hos de här vårdplatserna ska se ut och hur vi kan vidareutveckla det.

Dorotea-ockupanterna är tydliga med att de inte ger upp. Ser du någon möjlighet att man beslutar om att återinrätta sjukstugans vårdplatser?

– Nej, vi har fattat vårt beslut. Självklart är ingenting skrivet i sten men den diskussionen för vi inte nu.

Även Åsele kommun har drabbats av landstingets nedskärningar och blivit av med sin ambulans, som liksom i Dorotea mött stora protester. Sedan i onsdags ersätts ambulansen med en vanlig personbil bemannad med en sjuksköterska och en undersköterska men bilen har inte plats för någon patient. I nästa vecka ska Jonas Rastad åka på ett besök i Åsele och då planerar även Dorotea-ockupanterna att ta sig dit för att sätta press på landstingsdirektören.

När Fria tidningen ringer upp Inger Henricson på torsdagseftermiddagen har fler folk anlänt till sjukstugan, runt 30 personer, för att delta i ett strategimöte.

– Vi ska diskutera plan B och C och få lite goda råd från två veteraner som strejkade på 70-talet och har bra erfarenhet. Vi kommer också få en rapport från några personer som var och träffade Åseles aktionsgrupp och prata om fortsatt samarbete och hur vi kan gå vidare.

– Vi stannar tills vi har klarat upp det här och får tillbaka våra akutvårdplatser. Vi har fått otroligt stort stöd som har spridit sig fort. Det här ska vi nog klara av!

Fakta: 

Nedskärningar inom landstinget

Västerbottens läns landsting har under en längre tid gått flera miljoner kronor i back per månad. För att minska kostnaderna beslutade landstinget, under förra året, om ett sparpaket på totalt 150 miljoner kronor för 2012.

Besparingarna har bland annat inneburit nedläggning av ambulansstationerna i kommunerna Åsele och Malå samt nedläggning av åtta akutvårdsplatser i Dorotea, Malå och Sorsele.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Doroteas politiker stödjer ockupanterna

Doroteaupproret

Det har gått lite mer än två veckor sedan sjukstugan i Dorotea ockuperades. Enligt Inger Henricson är engagemanget lika stort som tidigare – om inte större – och hoppet om att de ska få igenom sitt krav på att återinföra akutvårdplatserna lever kvar. I onsdags enades samtliga partier i Dorotea om att de stödjer kravet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu