• För några år sedan var det vanligare att man blev provanställd direkt inom äldreomsorgen medan det är vanligare med timvikarieanställningar i dag, säger Maria.
Fria Tidningen

Undersköterskan Maria vill ha fast tjänst

Maria är ensamstående med flera barn, är utbildad undersköterska och arbetar som timanställd vikarie på ett äldreboende. Hon upplever att det blivit svårare att få fast tjänst inom äldreomsorgen bara de senaste åren.

Maria hade en fast tjänst på ett äldreboende för några år sedan. Det var innan hon bestämde sig för att ta en paus från vård- och omsorgsyrket för att testa ett annat yrke. Men hon längtade tillbaka och för ungefär ett år sedan beslutade hon sig för att gå tillbaka till äldreomsorgen. Det slutade med en timanställning på ett äldreboende.

– Jag trivs väldigt bra inom äldreomsorgen och märkte att det är ju det här jag vill jobba med.

Sedan ungefär ett år tillbaka har hon arbetat som timanställd vikarie. Hon har hela tiden blivit erbjuden jobb eftersom det alltid är någon som är sjuk eller borta. Även om vikariatet bara sträcker sig några veckor framåt i tiden säger cheferna att det alltid kommer att dyka upp något nytt. Och det har de ju rätt i. Men i längden skapar det en otrygghet, säger Maria:

– Jag är ju själv med flera barn så det är klart att det skapar en otrygghet. Jag är lite avundsjuk på de som har fast jobb och som kan lägga upp semestern som de vill och som har sitt på det torra. Jag funderar mycket på hur det kommer att se ut framöver.

Precis som LO:s rapport slår fast upplever hon att det blivit svårare att få fast tjänst inom äldreomsorgen på senare år. Tidigare blev man oftast provanställd direkt, vilket sedan ledde vidare till en fast anställning.

– Jag vet inte riktigt vad man ska göra för att få fast anställning i dag. Jag jobbar på så får vi se. Jag hoppas att jag kommer att få en fast tjänst där jag är nu.

Fakta: 

Maria heter egentligen någonting annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu