Socialdemokraternas kräftgång stärker demokratin
Den bild som ges om socialdemokraternas kräftgång är inte komplett. Man pratar om att ett förre detta 50-procentsparti numera ligger kring 25 procent och att de fortfarande inte har fattat det. Egentligen är det nog inget att invända mot matematiken. Minskningen är ju tydlig nog. Men det märkliga är att så få ser problemet med maktutövningen för de som har mer än 50 procent eller i närheten av det.
När socialdemokratin hade en egen majoritet var det vanligt att tio, kanske upp emot 40, procent av ledamöterna hade en annan åsikt än majoriteten av partiet i vissa frågor. Om oppositionen hade en mer samkörd syn på frågan kunde det mycket väl ha funnits en majoritet för oppositionens åsikt i församlingen, dock dömd att förlora. Majoriteter brukar nämligen anse att den inre oppositionen ska böja sig för den inre majoriteten. Faktum är att den inre demokratiska processen regelmässigt ställs framför demokratins grundprincip att de folkvaldas åsikt ska råda. Ibland kallas detta för demokrati, ibland partipiska, sammanhållning, enighet eller lojalitet.
I ett flerpartisystem när partier är beroende av varandra för att uppnå majoritet fungerar denna teknik för beslut än sämre. Så gott som alla partier har svårt att hantera detta med den inre demokratin men socialdemokraterna är absolut sämst på det. En självklar följd av det hela är inre slitningar och minskande förtroendesiffror.
László nser att man alltid ska tycka det man tycker oberoende av
direktiv som talar om vad man ska tycka.