Fria Tidningen

Afghanistans kulturarv visas i Stockholm

Det antika Afghanistans kulturskatter visas upp på en världsomspännande turné. Utställningen har nu nått Stockholm. "Vi vill sprida kunskap om Afghanistans kulturarv", säger museichef Anders Björklund.

Etnografiska museets nya utställning visar en annan sida av Afghanistan än den vi är vana vid. Den handlar inte om krig och våld. Här skildras inga talibaner. Istället får vi se det antika Afghanistan, en av Sidenvägens knutpunkter. En plats där antikens Grekland, Rom, Centralasien, Persien, Indien och Kina möttes.

Utställningens äldsta föremål är över 4000 år gamla, de nyaste knappt 2000 år. Föremålen förmodades vara försvunna efter de senaste 30 åren av krig och oroligheter i Afghanistan. Men en grupp afghanska ministrar och museitjänstemän höll föremålen gömda under krigsåren.

– Utställningen visar inte bara upp Afghanistans kulturskatter. Den berättar också något om vad som händer med kulturarv i krigsdrabbade länder. Ett folk är lättare att kuva om deras kultur förintas, säger museichef Anders Björklund.

Att Afghanistan låg i skärningspunkten mellan flera olika kulturer blir tydligt. Föremålen visar influenser från bland annat antikens Grekland, Persien och Indien. Det är framför allt smycken, skulpturer och liknande konsthantverk som ställs ut.

Forskningschef Eva Myrdal lyfter fram det baktriska guldet som utställningens höjdpunkt. Guldet är en stor samling smycken från det grekobaktriska riket, en hellensk statsbildning som uppstod efter Alexander den stores död år 323. En grupp arkeologer hittade guldet i sex gravar i Tillya Tepe som ligger i norra Afghanistan. Skatten grävdes ut vintern 1978–1979, strax innan Sovjetunionen invaderade Afghanistan. Guldet fraktades till Kabuls museum, men gömdes av museipersonalen under åren 1989–2003.

De baktriska smyckena är tillverkade på ett sätt som gjorde dem lätta att transportera. Ett exempel på detta är en hopfällbar krona som lätt kunde tas isär och vikas ihop när den inte användes.

Afghanistans vice informations- och kulturminister Omar Sultan är på besök i Sverige i samband med utställningen. Han tycker att det är viktigt att utställningen visas, inte bara i Afghanistan utan över hela världen.

– Vi vill visa världen att vi har tagit oss från en kultur av krig till en kultur av fred, säger Omar Sultan.

Han påpekar även att kultur kan bygga gemenskap.

– Det afghanska folket har förlorat sin identitet på grund av många år av krig. Genom att vårt kulturarv visas upp kanske folket kan få tillbaka en gemenskap. Men kulturarvet tillhör inte bara Afghanistan, det tillhör hela världen. Vi borde alla dela våra kulturer med varandra.

Fakta: 

<h2>Utställningen Afghanistan visas på Etnografiska museet till och med den 25 mars 2012. En annan stor världskulturutställning just nu är Inka, med guldfynd från 15 peruanska museer. Visas i Bergrummet, Skeppsholmen, t o m 12 februari 2012.<span><br></span></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här i Alvik bevaras kurdernas skrifter

Innanför en undanskymd dörr på kortsidan av Alviks medborgarhus ligger det kurdiska biblioteket. Här ryms ungefär 12 000 böcker på nästan 30 olika språk.

Fria Tidningen

Ramy Essam tonsatte Egyptens revolution

För snart ett år sedan förändrades Ramy Essams liv radikalt. Den tidigare okände musikern blev den 11 februari ett ansikte för revolutionen i Egypten. Det var dagen då president Mubarak till slut avgick, och dagen då Ramy Essam framförde sin kamplåt Leave på Tahrirtorget i Kairo. Låtens budskap är tydligt: Mubarak måste avgå.

Fria Tidningen

Kampen mot Franco fyller 75 år

Det är 75 år sedan Internationella brigaderna bildades för att bekämpa Franco.

– Det är viktigt att vi håller diskussionen vid liv eftersom kampen mellan demokrati och diktatur fortfarande pågår, säger Kjersti Bosdotter, ordförande i Arbetarnas kulturhistoriska sällskap.

Fria Tidningen

Språket påverkar synen på upphovsrätt

Trots att pirater numera riskerar fängelse fortsätter nedladdningen som om inget hade hänt. Rättssociologen Stefan Larsson har försökt svara på varför lag och norm inte stämmer överens.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu