Fördjupning


Simon Eliasson
Fria Tidningen

Försenad bärsäsong gav mindre i plånboken

39-årige So Lin Nong Jae Tong bytte vete, majs och sockerrör i Thailand mot lingon i Boden. Chansen att tjäna mer pengar än han gör på odlingen hemma lockade. Men bärsäsongen blev försenad och efter sex veckors arbete får han drygt 4 000 kronor i handen. Enligt bärföretaget som han jobbade för är det Migrationsverkets nya regler som gjort att ansökningarna för arbetstillstånd har dragit ut på tiden.

So Lin Nong Jae Tong, 39, från Isan i norra Thailand kom till Boden för att plocka bär i mitten av augusti. Det är första gången han kommer hit som bärplockare, men han berättar  att många bekanta i Thailand har gjort samma resa tidigare. Chansen att tjäna bättre än hemma lockar. För att ha råd att komma hit har han och många av de andra bärplockarna tagit lån.

Själv har han lånat ungefär 75 000 baht, vilket motsvarar cirka 18 000 kronor. Av det betalade So Lin 3 500 kronor för visum- och arbetstillståndsansökan till bemanningsföretaget som anställt honom i Thailand. De pengarna skulle han inte få tillbaka om han – som många av sina vänner – hade bestämt sig för att inte resa.

– Många av mina vänner betalade in ansökningskostnaden, men bestämde sig sedan för att inte åka eftersom ansökningarna drog ut så på tiden. De tyckte att det blev för kort tid kvar, att de inte skulle hinna tjäna så mycket. Men jag chansade och åkte ändå, säger So Lin.

I april i år färdigställdes ett nytt reglemente för utländska bärplockare som vill komma till Sverige för att arbeta. Migrationsverket, myndigheten som ansvarar för att utfärda arbetstillstånd, medger att det var sent men menar att det var nödvändigt för att tidigare års problem med uteblivna löner och horribla arbetsförhållanden inte skulle upprepas under årets bärsäsong.

– Vi ville vara helt säkra på att reglerna skulle fungera, och därför tog det tid att utforma dem, säger Alejandro Firpo, enhetschef på arbetstillståndsenheten och ansvarig för bärplockarfrågor.

Bengt-Erik Ål och Lennart Erkki står bakom företaget Sangkarat AB i Boden. De hyr in thailändsk arbetskraft för att plocka bär – däribland So Lin. Men de 200 planerade plockarna blev till 80 då ansökningarna för arbetstillstånd drog ut på tiden.

– Den sena säsongen gör egentligen inte oss så mycket, vi har ju andra verksamheter, men det är ju synd om thailändarna, säger Bengt-Erik Ål.

Den planerade ankomsten för de plockare som arbetar för Sangkarat AB var i månadsskiftet juli-augusti. De ankom till Boden först den 18 augusti vilket innebar att plockarna gick miste om de värdefulla hjortronen och blåbären. Enligt Lennart Erkki skickade de in ansökningar om arbetstillstånd för plockarna redan i juni. Den beslutsfattare som tog emot materialet lovade att det inte skulle vara något problem att få tillstånden beviljade, och tog sedan semester. Efter det hände ingenting på fyra veckor, hävdar Lennart Erkki.

– Först när vi förklarade situationen i Thailand – att två hundra bärplockare stod och väntade på att få komma hit och plocka bär – så hände det något. Vi fick tillstånden direkt, trots att ingenting hade förändrats i den ursprungliga ansökan, säger Lennart Erkki.

Men att de sena förändringarna av arbetstillståndsreglerna skulle vara orsaken till många plockares förkortade bärsäsong är inget Alejandro Firpo vill kännas vid.

– Migrationsverket har haft en hel avdelning som jobbat med de här arbetstillstånden. Bärplockarna har varit prio ett, säger Alejandro Firpo.

Han menar att förseningar i många fall beror på ansökningar som kommer in ofullständiga.

– Har inte passet bifogats till ansökan, till exempel, så är det omöjligt för oss att ta ett beslut, säger Alejandro Firpo.

När arbetstillstånden har behandlats och godkänts av Migrationsverket så går ärendet vidare till Utrikesdepartementet. Ett speciellt arbetstillståndskort utfärdas, som sedan skickas till ambassaden för att slutligen nå den aktuelle bärplockaren.

– De här korten tar naturligtvis lite tid att utfärda och tillverka. Det kan handla om en fördröjning på några veckor, säger Alejandro Firpo.

Bengt-Erik Ål ger inte mycket för Migrationsverkets förklaringar.

– Migrationsverket ser inte de 120 plockare i Thailand som inte får tillbaka sina ansökningspengar. Och chefen för bemanningsföretaget står i skottlinjen eftersom han är ansvarig på plats. Men det är ju inte hans fel att tillstånden inte beviljades i tid, säger Ål.

Pengarna som So Lin kommer att få i handen efter sex veckors arbete, drygt 4 000 kronor efter att lån och uppehälle är betalt (se faktaruta), kommer att gå till utsäde. På farmen hemma i Thailand odlar han majs, sockerrör och potatis. När han får frågan om han vill komma tillbaka till sverige nästa år så tystnar han några sekunder.

– Kanske, om vi får komma hit i tid. Blir det lika sent som i år kommer jag inte att åka tillbaka, säger So Lin.

 

Nya regler för bärplockare

  • Bärplockaren ska kunna försörja sig på arbetet.
  • Arbetsgivaren visar att han eller hon klarar att betala den lön som anges i anställningserbjudandet.
  • Arbetsgivare som tidigare anställt bärplockare visar att han eller hon har betalat ut lön föregående år.
  • Arbetsgivaren visar att bärplockaren har fått information om vilket arbete han/hon ska utföra samt om allemansrätten och trafiksäkerhetsregler.
  • Om plockaren är anställd av ett utländskt företag måste företaget ha en filial registrerad i Sverige.
  • Arbetsgivaren ska erbjuda anställningsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom branschen.
  • Arbetet måste vara i en sådan omfattning att arbetstagaren tjänar minst 13 000 kronor  i månaden.
  • Arbetsgivaren ger berörda fackliga organisationer tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren i anställningserbjudandet. Källa: Migrationsverket

 

Ny rapport om bärplockarnas situation

  • I veckan utkom Swedwatch med en ny rapport om förhållandena för utländska bärplockare i Sverige under sommaren 2011. 
  • Rapporten visar att allt fler reser in med EU-pass eller turistvisum  för att plocka bär som sedan säljs vidare till uppköpare. Det innebär i princip att de blir papperslösa och har svårt att söka stöd från facket eller driva sina fall i domstol. 
  • Problemen med usla arbetsvillkor och utnyttjande av bärplockare kvarstår. Swedwatch rekommenderar nu att grossisterna tar ett större ansvar för hur plockningen går till men de kräver också att man måste avkriminalisera de papperslösas arbete. 

 

Swedwatchs rapport, som är framtagen i samarbete med Peace & Love foundations och Svenska kyrkan, kan du läsa här.

 

 

Strax efter klockan 5 lämnar plockarna centrala Boden. Innan de är framme vid lingonens kalhygge har landsvägen bytts mot skogsmaskinsväg.

Tanongsak, som inte vill uppge sitt efternamn, tar en cigarett innan den tolv timmar långa arbetsdagen inleds.

Efter några timmars plockande tänds en eld för att koka kaffe till lunchen. Trots morgonsolen är det en välkommen värmekälla.

Det Lit Jek Kan Tuk och So Lin Nong Jae Tong äter lunch vid den gamla Volvo 240:n. En skål ris, rejält med soja, ett par ägg och lite kött avrundas med en kopp kaffe.

Efter arbetsdagens slut läggs bären i backar om 12 kilo styck för invägning. 

De flesta plockarna är tillbaka vid de gamla kasernerna på före detta regementet A8:s område vid 18.30. 


Visst hade jag hört talas om folk som kommit tillbaka hem med skulder, men jag ville chansa ändå, säger Pa Moan Im Jae Tong (tv), 43, från Isan i norra Thailand. Om allt går bra hoppas jag kunna öppna en klädaffär när jag kommer hem, säger Lampai Chomjae (th), 38, från Dong Long i norra Thailand. Hon tjänar cirka 2 500 kronor i månaden som hotellstäderska i Thailand. 

SAMTLIGA FOTOGRAFIER: ©SIMON ELIASSON

Fakta: 

Bärplockarens förtjänst

So Lin Nong Jae Tong arbetar mellan 18/8 och 4/10. Han har lånat 18 000 kr för att ha råd att åka. Han betalar 140 kr/dygn till boende, mat och bil i 47 dagar, sammanlagt 6 580 kr.

Intäkter: 28 900 kr
Utgifter: 24 580 kr
Förtjänst: 4 320 kr

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu