Fria Tidningen

De tar Tahrir till Wall Street

På lördag ska civila olydnadsaktioner genomföras i New York och i ett dussin andra städer i Nordamerika och Europa. Gruppen bakom uppropet Occupy Wall Street hoppas att 20 000 personer ska inta Manhattan och inte lämna gatorna förrän bankerna tar sitt ansvar för den ekonomiska krisen. "Jag tror att USA är redo för ett Tahrir-ögonblick," säger Kalle Lasn, en av dem som ligger bakom uppropet.

Det var i början av juli som den antikapitalistiska tidningen Adbusters byggde en hemsida, gjorde några spektakulära banners och skickade ut uppmaningen #OccupyWallstreet på Twitter. Inspirationen kom från revolutionerna i arabvärlden där aktivister använt sig av sociala medier för att organisera protester och för att tända den revolutionära gnistan.

”Förövarna av storskaligt ekonomiskt bedrägeri har tillåtits att smyga iväg från brottsplatsen som om inget har hänt” står det i uppropet, som fortsätter: ”Den 17 september ska 20 000 personer ta över Wall street – USA:s ikoniska finanscentrum – och sätta upp ett fredligt tältläger, ha stormöten för att bestämma våra krav, och genomföra en ickevåldsam civilolydnadsaktion större än något USA har varit med om sedan medborgarrättsrörelsen på 1960-talet. Med lite tur, och om ödet är på vår sida, så kan vi kanske förvandla hela nedre Manhattan till en plats för passionerat demokratiskt motstånd – ett amerikanskt Tahrir torg.”

Occupy Wall Street är ett idédrivet initiativ. Det finns inget politiskt parti, fackförening eller annan etablerad organisation som ligger bakom.

– Detta är den nya formen av politisk mobilisering. Allt organiseras via internet, vi har Flash mobs, Twitter och andra nya sätt att protestera, säger Kalle Lasn, grundare av Adbusters och en av initiativtagarna till uppropet.

– Jag hoppas att en rad olika grupper – miljöaktivister, studenter, tillväxtkritiker som Tim Jackson, och så vidare – ansluter till protesterna. Det finns hundratals små fickor med djupgående aktivitet som pågår runt om i världen. Det som måste hända nu är att alla dessa grupper flyter samman till en stor rörelse som blir stark nog att ställa krav på våra regeringar och tvinga fram en förändring av den neoklassiskt styrda globala domedagsmaskinen.

Uppropet har under sommaren spridit sig via Twitter och Facebook. Aktivistnätverk i New York mobiliserar folk, diskuterar taktik och håller i workshops i civil olydnad. Liknande initiativ planeras på andra håll i USA och nätverket US Day of rage har bildats. Det globala nätverket Take the square, som har växt fram ur vårens torgprotester i Spanien och Grekland, har utlyst en global Antibankdag den 17 september. Aktioner planeras bland annat i Madrid, Milano, London, Stuttgart, Amsterdam, Aten och Lissabon.

Det var när uppropet fick stöd av hackerkollektivet Anonymous i början av september som det tog fart på allvar. Anonymous, vars hacktivister bland annat legat bakom cyberattacker mot diktaturregimerna i Tunisien, Egypten, Iran och Bahrain, samt mot amerikanska säkerhets- och finansföretag, har deklarerat att de ska stödja Occupy Wall Street på något sätt, men det är oklart exakt vad de planerar att göra.

Till skillnad från Occupy Wall street och US Day of Rage, som öppet redogör för sina mål och sin taktik, så agerar Anonymous i det fördolda. Detta eftersom deras metoder, som exempelvis att genomföra så kallade denial-of-service-attacker mot företag och banker, är olagliga, medan fredliga gatuprotester i alla fall har teoretiskt stöd i den amerikanska grundlagen.

Det amerikanska säkerhetsdepartamentet Department of homeland security, DHS, har gått ut med en varning om att Anonymous försöker komma åt känslig information genom att lösenordsfiska och värva ”ideologiskt likasinnade och missnöjda anställda” vid bank- och finansföretag på Wall street.

Det är osäkert hur polisen kommer att agera på lördag. Grundlagen garanterar yttrande- och mötesfrihet, och aktivisterna lutar sig mot en dom från år 2000, då en federal domstol fastslog att det är tillåtet att sova på trottoaren som del av en politisk manifestation. En liten grupp aktivister gjorde en testockupation av trottoaren utanför börsen på Wall street den 1 september. Efter en lång diskussion med polisen om huruvida de hade rätt att vara där greps nio aktivister anklagade för förargelseväckande beteende. Alla släpptes inom ett par timmar och brottsmisstankarna lades ner.

Hur många som dyker upp på Wall street på lördag återstår att se. Kalle Lasn är optimistisk.

– Jag vet att det är grandiost och lite galet, men jag tror att det kan funka. Om 20 000 personer faktiskt dyker upp, om det blir en katt-och-råtta-lek mellan brutala säkerhetsstyrkor och fredliga demonstranter i tält så kan det bli ett stort spektakel. Om liknande saker händer i ett dussintal städer så tror jag att vi ser början på ett ifrågasättande av sättet som den globala ekonomin är strukturerad.

Kalle Lasn menar att det finns ett stort uppdämt missnöje med den ekonomiska politiken i USA.

– Många amerikaner har det svårt, de har förlorat sina hus, sina jobb, och har dystra framtidsutsikter samtidigt som det är business-as-usual för finansmännen på Wall street, de får större bonusar än någonsin.

Optimismen och förhoppningarna som präglade vänstern för ett par år sedan när Obama valdes till president har sakta men säkert tynat bort i takt med att förändringar har uteblivit, menar Lasn. Den politiska vänstern är splittrad och plågas av cynisism och maktlöshet. Samtidigt har högerrörelsen Tea party nått stora framgångar och påverkat politiken.

– Vi måste slå tillbaka och få upp frågor som Tobinskatten, regleringen av bankerna, naturens rättigheter och ställa om till en icke-tillväxtdriven ekonomi. Folk måste inse att det globala ekonomiska systemet är en domedagsmaskin och att vi måste göra motstånd, säger Kalle Lasn.

Fakta: 

Följ händelserna
på Twitter:
#OccupyWallstreet, New York
#USDOR, USA
#ANTIBANKS, Europa

Kalle Lasn har varit aktiv i den antikapitalistiska rörelsen sedan 1970-talet. Han är grundare av Adbusters, har gjort flera politiska dokumentärfilmer och skrivit böckerna Culture Jam (2000) och Design Anarchy (2005).

Läs mer på
vår temasida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny rörelse med skattesmitning i fokus

I lördags förvandlades bankkontor runtom i Storbritannien och USA till dagis, tvätterier, klassrum, bibliotek, ungdomsgårdar, vårdcentraler och arbetsförmedlingar. Den spirande proteströrelsen Uncut kräver att bankerna, inte folket, ska betala för krisen som de orsakat. 

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu