Fria Tidningen

Ny rörelse med skattesmitning i fokus

I lördags förvandlades bankkontor runtom i Storbritannien och USA till dagis, tvätterier, klassrum, bibliotek, ungdomsgårdar, vårdcentraler och arbetsförmedlingar. Den spirande proteströrelsen Uncut kräver att bankerna, inte folket, ska betala för krisen som de orsakat. 

I en kampanj samordnad via Twitter dök aktivister upp samtidigt på 40 av bankerna RBS, Natwest och Loyds brittiska kontor och ett 50-tal av Bank of Americas kontor i USA. Syftet med de kreativa aktionerna var att rikta fokus mot att bankerna smiter från mångmiljarder i skatter och betalar skyhöga bonusar samtidigt som det görs kraftiga nedskärningar i de offentliga utgifterna.

– Bankerna orsakade finanskrisen men det är vanligt folk som måste betala för det genom nedskärningar av livsviktiga offentliga tjänster, säger demonstranten Emma till The Guardian.

Brittiska banken RBS, som till 84 procent är statligt ägd, betalade till exempel ut nästan en miljard pund i bonusar samtidigt som banken gjorde en förlust på 1,1 miljarder pund förra året.

– För att kunna stötta banker som RBS måste regeringen samtidigt skära i de offentliga utgifterna till exempel i äldreomsorgen, säger Emma.

Det hela började när en grupp vänner möttes på en pub i London i höstas. Landets nytillträdda konservativa regering höll på att genomföra de största offentliga nedskärningar sedan 1920-talet. Universitetsavgifterna skulle tredubblas. Sjukhusbudgetar skärs ner med 20 procent. Enbart i London hotas 200 000 människor med hemlöshet när de blir av med sina bostadsbidrag. Sju miljarder pund skulle sparas in. 

Samtidigt blev det känt att mobiljätten Vodafone hade sex miljarder pund i obetalda skatter. Labourregeringen försökte få bolaget att betala, men när de konservativa kom till makten så skrevs en stor del av skulden av och Vodafone betalade till slut endast en miljard pund. 

– Det uppenbarade sig för oss att om bara det här enskilda företaget tvingades betala skatt så skulle nästan alla dessa människor kunna bo kvar i sina hem, säger Sam Greene, till tidningen The Nation. 

– Politikerna säger att det inte finns några alternativ till nedskärningarna, men det är ju nonsens. Så vi bestämde oss för att göra något åt saken.

Gruppen öppnade ett Twitterkonto under namnet UKuncut och la ut ett upprop till en aktion i centrala London den kommande onsdagsmorgonen. Ett 60-tal personer dök upp, gick till Vodafones affär på Oxford street och blockerade  entrén i ett par timmar. 

– Nästan alla som gick förbi stöttade våra krav och många gjorde oss sällskap. Det var då det slog mig, att det här verkligen kunde bli något stort, säger sjukskötaren Alex Miller från arrangörsgruppen, till The Nation. 

Redan dagen efter så stängdes tre Vodafoneaffärer i Leeds ner av en annan spontan aktionsgrupp. UK Uncut slängde ihop en hemsida och la ut ett upprop för en nationell aktionsdag den kommande lördagen. Flera av landets mest populära twittrare, som Stephen Fry, hjälpte dem sprida budskapet. Den lördagen stängdes Vodafoneaffärer över hela landet ner och en ny proteströrelse var född.

Enligt den brittiska riksrevisionen betalade en tredjedel av landets 700 största företag ingen skatt överhuvudtaget år 2007. UK Uncuts budskap är enkelt, om man vill sälja varor i Storbritannien så ska man betala skatt. Banderollerna och talkörerna vid aktionerna är direkta – om företagen hade betalat sin skatt så hade inte du tvingats från ditt hem, så hade inte din mormor fått sänkt pension, så hade inte barnsjukhusen tvingats till stora besparingar.

Protesterna fick politikerna att utlova åtgärder mot skattesmitarna. Regeringen samlade in två miljarder pund i utestående skatter och liberaldemokraterna tvingades börja leva upp till sitt vallöfte om en tuffare reglering av skatteparadis. Men i takt med att de stora förändringarna uteblir växer rörelsen i styrka. 

Rörelsens kärna består av människor som aldrig tidigare deltagit i eller arrangerat en demonstration. UK Uncut har ingen ledare eller styrelse, all organisering sker genom hemsidan och Twitter. Alla beslut är öppna och drivs av deltagarnas engagemang. 

– Vi bröt det traditionella mönstret för hur protester ska genomföras. Vi dök helt plötsligt upp på platser där vi inte förväntades vara. Om vi hade nöjt oss med att ordna en demonstration till parlamentet, lyssnat på några tal och sedan gått hem så hade ingen hört talas om det. Men nu var målet något som hade ett värde – att störa handeln, säger aktivisten Alex Higgins till The Nation.

Aktivister från traditionella vänsterorganisationer har sedan deltagit i aktionerna och fackföreningar – bland annat på skatteverket – har engagerat sig. 

I början av februari tog Uncutrörelsen språnget över Atlanten till USA där förutsättningarna liknar dem i Storbritannien. Enligt amerikanska riksrevisionen gömde var tredje av landets 100 största företag sina rikedomar i skatteparadis år 2008. Två tredjedelar av alla amerikanska företag betalar ingen statlig skatt alls. Samtidigt genomförs enorma nedskärningar på både lokal och nationell nivå. Trots att stödet för att öka skatterna på de rika är högt – 61 procent enligt en undersökning gjord av 60 Minutes i januari – är det låginkomsttagarna som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen. 

Den 26 februari var US Uncuts första stora aktionsdag. I 50 städer över landet genomfördes aktioner mot framförallt Bank of America, BoA, världens största bank och femte största företag. BoA fick 45 miljarder dollar i ett statligt räddningspaket år 2008–2009 och gjorde en vinst på 4,4 miljarder dollar år 2009, men betalade mindre i skatt än det genomsnittliga amerikanska hushållet, enligt US Uncut

Demonstranten Tom Adcock ser BoA:s skattesmitning som en del av ett större problem.

– Det var inte vanligt folk som orsakade finanskrisen och lågkonjunkturen. Det var bankerna och Wall street som gjorde det, säger han till The Nation.

I just New York City meddelade borgmästare Bloomberg att besparingar i skolan ska genomföras vilket kan leda till att 4 600 lärare blir av med jobben.

– Storföretagen sätter mer än 100 miljarder dollar årligen i utländska skatteparadis. Samtidigt har republikanerna i kongressen precis föreslagit 60 miljarder i nedskärningar, säger Alisa Harris från USuncut i New York till The Nation. 

– Om vi bara krävde in skatten de är skyldiga så hade vi kanske inte behövt skära ner alls.

Under valkampanjen 2008 var ett av Barack Obamas stora löften att han skulle agera mot skatteparadisen. Ett löfte som han nyligen upprepade i sitt årliga tal till nationen. Men lagförslaget ”Stoppa missbruket av skatteparadis” drevs aldrig igenom av den demokratledda kongressen, och den nytillträdda republikanledda kongressen kommer antagligen inte driva igenom den heller.

– Men om vi fortsätter mobilisera och fler engagerar sig så kan förhoppningsvis något faktiskt hända, säger Harris till The Nation.  

Fakta: 

Kommande Uncutaktioner

5 mars
Storbritannien: Colchester, Edinburgh, Ipswich, Leicester, Liverpool, Perth 
USA: Boston, Ithaca, Lancaster, Nashville, North Tonawanda, Orlando, Portland, Salt Lake City, Washington D.C.

8 mars
USA: Daytona Beach, Seattle, Tampa

15 mars
USA: Lansing, Nashville

19 mars
Storbritannien: London, Norwich, Nottingham, Peterborough

26 mars
Samordnad aktionsdag i hela Storbritannien och USA 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De tar Tahrir till Wall Street

På lördag ska civila olydnadsaktioner genomföras i New York och i ett dussin andra städer i Nordamerika och Europa. Gruppen bakom uppropet Occupy Wall Street hoppas att 20 000 personer ska inta Manhattan och inte lämna gatorna förrän bankerna tar sitt ansvar för den ekonomiska krisen. "Jag tror att USA är redo för ett Tahrir-ögonblick," säger Kalle Lasn, en av dem som ligger bakom uppropet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu