Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

När den amerikanske båten i Freedom Flotilla 2, The Audacity of Hope klockan fyra svensk tid lämnade Atens hamn hann den inte långt. Strax efter avgång stoppades den av grekiska kustbevakningen och grekisk polis som hotade att borda båten om inte kaptenen genast vände om.

Detta meddelar Ship to Gaza i pressmeddelande för några timmar sedan. Strax efter kom nästa dråpslag. Ingen av båtarna kommer få lämna Grekland. Grekiska säkerhetsministern Christos Papoutsis lät meddela att alla båtar under grekisk eller utländsk flagg på väg mot Gazas farvatten förbjuds lämna grekiska hamnar.

Ship to Gaza meddelar att det de fått veta är att lokala kustbevakningskontor fått instruktioner om att meddela alla fartyg med destinationer i det område som omfattas av Israels maritima blockad. För fartyg under grekisk flagg gäller också att noteringar om att meddelandet mottagits skall införas i fartygets loggbok.

Ett större område i östra Medelhavet kommer kontinuerligt att övervakas i syfte att elektroniskt spåra skepp som tros vara på väg mot det område som ligger under Israels blockad. Den grekiska polisen och tullmyndigheten i samarbete genomför samtidigt rigorösa kontroller av passagerare och besättning.

På fredagskvällen satt ledningen för Ship to Gaza i möte för att ta fram en handlingsplan för hur situationen ska hanteras. 

Läs mer om dagarna inför avfärd och om sabotaget på Juliano på deltagaren Henry Aschers blogg: www.henryascher.blogg.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu