Vinterkylan kryper in i lägenheterna
Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.
Det ska vara 20 grader celsius i en bostad, det är komfortvärme, enligt miljöförvaltningens rekommendationer.
– När det blir kallt så börjar folk klaga. När det är så här kallt som nu och i fjol så är det mer berättigat än annars, säger Leif Persson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Malmö stad.
– Det finns säkert hyresvärdar som drar ut på att höja värmen. Till exempel var det en person som hörde av sig i förmiddags om att hans hyresvärd höll knappt 18 grader i bostaden.
Den som tycker att det är för kallt därhemma kan höra av sig till miljöförvaltningen, helst med en skriftlig anmälan. Miljöförvaltningen uppmanar då fastighetsägaren att göra mätningar i lägenheten för att se att det inte är för kallt. Om det visar sig att det är för kallt i lägenheten så ålägger miljöförvaltningen hyresvärden att vidta åtgärder.
– Det ska vara 20 grader som komfortvärme, många behöver kanske till exempel täta fönstren för att det känns dragigt vid fönstren, säger Leif Persson.
Även Hyresgästföreningen tar emot en strid ström av samtal och klagomål från frusna hyresgäster.
Väntar hyresvärdarna med att höja värmen för att spara pengar?
– Det är svårt att ha konkreta belägg, men vi kan tro att det är så. Problem med värmen kan också bero på många olika saker såsom nya ventilationssystem som orsakar obalans och nya maskiner. Men det finns säkert oseriösa hyresvärdar som drar ut på att höja värmen också, säger Henrik Orremo vid Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Han är den som skickar ut temperaturmätare till de hyresgäster som behöver mäta temperaturen i sin bostad för att veta om de ligger under gränsen. Hyresgästföreningen går efter Socialstyrelsens riktlinjer, som säger att det måste vara minst 18 grader varmt i en bostad, det innebär då snittvärmen i luften och från golv och väggar. Den rekommenderade temperaturen är dock högre – 20 till 23 grader inomhus.
Fryser du hemma? Gör så här:
- Se över fönsterfogar, kolla så att de är i bra skick. Om gummilisterna är söndertorkade så släpper de in kalluft. Kolla ytterdörren. Problem med ventilationssystemet. Låt elementen stå fria och inte täcka för dem. Ställ inte soffan eller andra möbler framför elementen, det gör att värmen inte cirkulerar runt i rummet. Många säger att elementen är iskalla, men det behöver inte betyda att det är helt sönder.
- Kontakta din hyresvärd om du behöver hjälp att åtgärda kylan. Får du inte gehör från värden kan du vända dig till miljöförvaltningen eller till Hyresgästföreningen.
Socialstyrelsens rekommendationer för inomhustemperaturer:
- Socialstyrelsens rekommendation är att friska personer ska ha 20 till 23 grader inomhus och känsliga grupper såsom funktionshindrade, äldre och sjuka personer ska ha 22 till 24 grader.
- Minimumnivån är 18 grader, men då avser det ett genomsnitt av temperaturen i luften och den som alstras från golv och väggar.
Källor: Hyresgästföreningen och Socialstyrelsen