”Politikerna borde markera starkare”
Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.
– När polisen säger att invandrare borde stanna hemma så påminner det mig om 30 november på 90-talet. Då sa de också att invandrare skulle stanna hemma för att det var så många rasister ute på stan.
Babak Rahimi är redaktör och ansvarig utgivare för Uppmana.nu, en antirasistiskt nättidskrift, tidigare arbetade han som chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Mana. Samtidigt som polisen både under 90-talet och i dag betonar att även rasister och främlingsfientliga partier ska ha rätt att säga sitt, så får de sedan svårt att hantera konsekvenserna av det, som nu när någon börjar skjuta mot invandrare i Malmö, säger han.
Och från politiskt håll har det varit alldeles för tyst.
– Jag tycker att politikerna i Malmö borde göra politiska markeringar. Jag tror att om det vore ett tjugotal pensionärer som blivit beskjutna i stället för ett tjugotal invandrare så tror jag att olika samhällsorgan hade agerat och varit mycket mer aktiva än de är nu.
Hur har medierna skött bevakningen av skotten i Malmö?
– Jag har inte sett journalister fråga politikerna vad de gör, hur de kan skapa trygghet för människorna här, vissa politiker säger att det här är polisens sak.
Sverigedemokraterna har utlyst en belöning på 25 000 kronor för den som tipsar polisen så att skytten kan gripas och fällas, något som Babak Rahimi reagerar på.
– Om ett parti har gått till val på att skapa trygghet, som Sverigedemokraterna till exempel har gjort, och det här direkt händer, då borde det vara självklart att fråga dem: Är det så här ni vill skapa trygghet i Malmö, genom att varje misstänkt brottsling ska ha ett pris på sitt huvud och genom angiveri?