Skånes Fria

”Förändringen går för långsamt”

Seved – idylliska grönsaksodlingar längsmed husväggarna, mosaik och väggmålningar som lyser i solen. Samtidigt finns här vapen och droger, människor blir rånade och nerslagna trots att både kommun och polis storsatsar i området.

– Om nu polisen och stadsdelen satsar extra på Seved, hur är det då möjligt att det ändå händer så mycket dåligt här?

Eva Ek Törnberg är frustrerad. Som medlem i styrelsen för Turning Seved, den kommunala satsning som ska vända den negativa utvecklingen i området, är hon visserligen hoppfull inför framtiden. Men det går för långsamt, säger hon och slår ut med armen över torget på Sevedsplan.

– Här kunde det ha stått ett pingisbord redan i dag, det är ju det killarna har sagt att de önskar sig, säger hon.

Det hade varit ett enkelt sätt för ansvariga politiker och tjänstemän att visa att det faktiskt händer något, att det inte bara är ord att de vill göra positiva saker för de boende här.

Själv har Eva Ek Törnberg bott på Seved i tjugo år nu, och sett otaliga projekt passera revy utan att göra någon egentlig skillnad för dem som bor här. För fortfarande är trångboddheten stor, och det finns bostäder som är oerhört dåliga, säger hon och rynkar pannan över privata hyresvärdar som underlåter att renovera. Hon är inte heller nöjd med polisens agerande.

– Det finns poliser som sagt till mig när jag ringer att jag ska flytta härifrån. Men jag ska väl ha rätt till samma skydd oavsett om jag bor i Västra hamnen eller på Seved?

Eva Ek Törnberg vill absolut inte flytta från området som hon älskar. Hon vill se det förbli som det är, minus kriminaliteten, trångboddheten och de sociala problemen som finns här.

I början av oktober tvingades Äpplets förskola på Seved att stänga och tillfälligt flytta verksamheten. ”Barnens säkerhet kommer alltid i första hand. Det är viktigt att både barn och föräldrar känner att förskolan är en trygg plats att komma till. Den oro som personalen upplevt den senaste tiden och det faktum att Newsec inte sköter tillsynen av fastigheten och utemiljön på ett bra sätt, gör att vi vidtar åtgärder för att säkra tryggheten för barnen” sa Anders Malmquist, stadsdelschef i Södra innerstaden, i ett uttalande efter beslutet att flytta förskolan.

För några veckor sedan arrangerades ett möte med boende i Seved, kommunala tjänstemän, polis och fastighetsägare. Många av de närvarande var upprörda över bland annat dåliga bostäder, otrygghet och kriminalitet bland ungdomar. Efter mötet hade deltagarna kommit med hela 70 förslag om förändringar och förbättringar i området, enligt koordinatorn för Malmö stads områdesprogram, Hjalmar Falck.

Eva Ek Törnberg är positiv inför framtiden, även om hon tycker att förbättringarna från politiker och tjänstemän går för långsamt. Men alla är inte lika positiva.

– Man ser inte att det händer något alls, polisen kommer inte när vi vanliga människor ringer. Jag själv vågar inte gå ut på kvällarna för det har hänt så mycket här, säger en person som Malmö Fria talar med och som bott på Seved länge och som nu, efter att ha sett upprepade fall av stenkastning och krossade fönster, misshandel och rån i området, känner sig alltmer otrygg och rädd. Rädsla för repressalier från personer i området gör att personen inte vill figurera med namn i tidningen.

– Man ser inte att det händer något alls. Inte en enda gång har vi sett en fältarbetare här. Någon gång har vi sett några smyga nere vid Lantmannagatan, men det verkar inte som att de vågar sig hit.

Eva Ek Törnberg trivs som fisken i vattnet på Sevedsplan och vill inte flytta. Hon vill inte heller att området ska förändras till ett nytt Västra hamnen. Men problemen i form av dåliga bostäder, trångboddhet och kriminalitet vill hon ha bort.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Skånes Fria

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

Skånes Fria

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

Skånes Fria

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

Skånes Fria

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu