Fördjupning


Fria Tidningar
Fria Tidningen

Granskning: mediemakten och politiken

Penningstinna annonsörer, gigantiska mediahus med politiska ambitioner och stenhårda krav på lönsamhet. Så ser den granskande journalistikens förutsättningar ut.

Vi på Fria Tidningar försöker alltid lyfta frågor om mediekoncentration och journalistikens utveckling. I detta temanummer utökar vi diskussionen till att omfatta hur näringslivet och det politiska klimatet påverkar de nyheter vi blir serverade.

Vi fortsätter att gräva i Bonniers rasande framfart, inte bara i medielandskapet utan också numera i de politiska korridorerna. Deras uppköp av TV4 undgick bara att vara ett rent lagbrott efter en överenskommelse mellan företaget och regeringen att det inte skulle anmälas till radio- och tv-verket.

Utöver Bonniers affärer har vi också tittat på hur ägarkoncentrationen blivit än mer koncentrerad och hur annonsörernas makt över nyhetsmedierna ökar.

Skriv ut och spara detta nummer, så har du något att plocka fram nästa gång du undrar om det är du eller (medie-)världen som är galen!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kärnkraftens pris syns inte på elräkningen

Kärnkraft

På Vattenfalls hemsida går det att läsa att kärnkraften är ekonomiskt attraktiv. Men för vem? Frias granskning visar att indirekta subventioner gör att slutnotan kan bli hög.

Företag tvättar sina svarta samveten

Allt fler konsumenter vill ta ansvar för miljön och handla miljövänligt. I takt med att klimatdebatten nästlat sig in i var mans och kvinnas hem så vill fler äta ”klimatsmart” mat, handla ekologiskt och välja miljövänliga produkter.

Fria Tidningen

Tre dagar som aldrig tar slut

I veckan är det fem år sedan Bush landade på Landvetter, Hvitfeldtska gymnasiet inringades, tiotusentals personer demonstrerade mot den amerikanska presidenten och EU, Avenyn slogs sönder, tre personer blev skjutna av polisen, nationella insatsstyrkan gjorde husrannsakan på Schillerska gymnasiet och polisen grep deltagarna i en manifestation mot polisvåld på Järntorget.
Det må vara en klyscha, men det var tre dagar som skakade Göteborg.
Inte minst skakade de om polisen, som påbörjade en djupgående omvandling efter händelserna. Domarna som skulle bringa juridisk reda i kaoset verkar också ha varit skakade, SFT har talat med tre personer som på olika sätt har berörts av kravallernas följder.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu