Skånes Fria

”Provocerande att vi finns och tar plats i politiken”

Ingen riksdagsplats, ingen fullmäktigeplats i Malmö och på vardagsrumsgolvet kartonger med 15 000 oanvända valfoldrar. Dagarna efter valet är inte de ljusaste för Feministiskt initiativs representanter, men i Malmö har Maria Pettersson och Linda Hiltmann, första och andranamn på listan till fullmäktige, ändå börjat blicka framåt.

– Valrörelsen inför nästa val börjar faktiskt nu, jag tänker jättemycket på hur vi ska få igenom våra budskap och vår politik, det är i mång och mycket en resursfråga för oss, säger Linda Hiltmann.

De kommande fyra åren blir det utomparlamentariskt arbete för FI i Malmö. De tänker granska de förslag de andra partierna i Malmö lägger, och utveckla sin egen politik.

Söndagens val var en stor besvikelse. Maria Pettersson säger att hon hade förväntat sig att många skulle rösta på Alliansen i riksdagsvalet och att de inte skulle få så många röster där eftersom vänsterväljare valde att taktikrösta på det rödgröna blocket och tänkte att en röst på FI var en bortkastad röst om de ändå inte skulle komma in i riksdagen. Men att de inte skulle få tillräckligt med röster för att ta plats i fullmäktige i Malmö, det hade hon inte trott. Lokalt borde väl fler människor ha vågat rösta på politiken och inte taktiskt, säger hon. Från vänsterhåll har FI fått höra att de tar röster från vänstern, röster som skulle ha kunnat vara tungan på vågen för att den borgerliga Alliansen inte skulle vunnit valet.

Vi sitter på ett litet kafé på Karlskronaplan där FI brukar ha sina medlemsmöten en gång i månaden. Både Maria Pettersson och Linda Hiltmann har efter bara tre minuters intervju hunnit bli riktigt upprörda. Det som upprör är just taktiken de mött från vänsterhåll där företrädare varnat väljarna från att rösta på FI.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att till exempel S-kvinnor gick ut och uppmanade folk att inte rösta på FI för att det kan vara den avgörande rösten som gör att Alliansen vinner, säger Linda Hiltmann.

Maria Pettersson lägger till att Socialdemokraterna tappat flera procentenheter till Sverigedemokraterna, ”men där lägger de ingen kraft, utan det viktigaste är att väljarna inte röstar på FI”.

Feministiskt initiativ har funnits i Malmö sedan partiet bildades år 2005. Nu har de runt 100 partimedlemmar i stan, och de räknar med att cirka 1 000 Malmöbor röstade på dem till riksdagen. Några av de frågor som FI i Malmö har på sitt program är nattöppen förskola, mer pengar till kvinnojourerna, att kommunens personal ska utbildas i genus och hbtq-frågor. Flera av frågorna drivs redan av andra partier.

Kan det vara så att Malmöborna inte röstar på er för att andra partier, till exempel V, redan driver era frågor?

– Även om andra partier, som till exempel V, säger att de är ett feministiskt parti, så är de ändå inte det. De driver flera av våra frågor men det är långt i från tillräckligt. De tycker att de genomdrivit genusutbildning av kommunens personal, men så är det på så låg nivå. Vi tycker inte att det som de gjort är tillräckligt. Andra partier saknar en grundläggande analys av könsmaktsordningen.

Arbetet med nattöppen förskola är till exempel redan igång och ska upp till beslut i höst.

– Det är ett jättebra exempel: I kontakt med FI i Malmö var det några föräldrar som uppmärksammade att det saknades en nattöppen förskola. De här kvinnorna står nu för ett stort upprop om det här, och det är detta som fått kommunen att vända i frågan. Vänsterpartiet har sedan drivit frågan men de lyckades inte få igenom den för egen maskin. Med oss i fullmäktige hade det lyfts på dagordningen, vi hade gjort en genusanalys av varför det inte finns ett nattöppet dagis. Om de nu är ett feministiskt parti så borde de ju vara glada över att ha oss i fullmäktige och driva den här frågan tillsammans med oss, säger Linda Hiltmann.

Nattöppen förskola är jätteviktigt, menar hon. För när det inte finns så förutsätter det att kärnfamiljen och kvinnorna i familjens närhet tar vid när samhället inte vill betala. Det bygger på en traditionell tanke om att det är kvinnan som ska stanna hemma med barnen eller arbeta deltid för att mannen ska kunna jobba de tider som hans arbete kräver och försörja familjen.

Marie Pettersson nickar och säger att de fått höra upprepade gånger från personer inom vänsterrörelsen att de gör ett viktigt arbete, men att de borde arbeta utomparlamentariskt och inte sikta på fullmäktigeplatser.

– Ja, det är helt enkelt provocerande att vi finns och tar plats i politiken, säger Linda Hiltmann.

Trots att valresultatet var nedslående, och att Maria Pettersson säger att hon behöver en vecka på sig nu efter valspurten för att vila upp sig, så ser de båda två med förväntan på Simrishamn. Där blev FI tredje största parti i fullmäktige med 8,9 procent av rösterna. Här hoppas de få se den feministiska politiken omsatt i praktik.

Är det Gudrun Schyman-effekten som gjorde att det gick så bra i Simrishamn?

– Dels är det Gudruneffekten, men det bor också många människor där som är intresserade av de här frågorna, de har fått ihop många namn på sin kommunlista till exempel, säger Marie Pettersson.

Kan det också vara negativt för FI att ha en så stark frontfigur, att ni blir osynliga i de orter där hon inte figurerar?

– Jag tror att hon drar, både på riksnivå och lokalt. Att vi inte kommer in i kommunfullmäktige någon annanstans, det tror jag beror på att folk inte känner till att vi kandiderar – det är en resursfråga. Till exempel får vi ha valsedlarna hemma i vardagsrummet, vi får sprida dem själva och det tar tid och energi från det andra kampanjarbetet, säger Linda Hiltmann.

Nu är deras första prioritet att skaffa sig en partilokal där de kan samlas. Som det är nu finns valsedlar, affischer och den jättestora grafitti-målningen på Gudrun Schyman som använts i valkampanjen utspridda hemma hos partimedlemmarna. Arbetet med att formulera den egna politiken drar också igång nu.

– Vi tänker så klart att vi ska plocka ämnen som inte ännu är tagna, men vi har inte hunnit titta på det än, säger Marie Pettersson.

De tycker båda att partiet kommit en lång väg från förra valet då de upplevde att den allmänna bilden av partiet var att det bestod av väldigt radikala feminister, nästan manshatare. Nu har bilden nyanserats, det har märkts till exempel i valstugan där det i år kommit fram fler skäggiga killar, kvinnor från de borgerliga partierna och gubbar i keps och uttryckt sitt stöd.

– Den här gången har folk plockat upp mer vad det handlar om, vi är inte ett kvinnoparti bara för kvinnor och vi hatar inte män, säger Linda Hiltmann.

Lina Olsson, Maria Pettersson och Linda Hiltmann, FI:s tre första namn på kommunlistan i Malmö, kånkar ner oanvända valsedlar och valaffischer i källaren. Hittills har de stått i en stor trave på Lina Olssons vardagsrumsgolv, partiet har ingen stab som ordnar det praktiska utan alla gör allt.

Foto: Gabriel Flores Jair

Fakta: 

Så här röstade Malmöborna:

Socialdemokraterna: 31,2 procent

Moderaterna: 29,4 procent

Sverigedemokraterna: 9,6 procent

Miljöpartiet: 8,9 procent

Folkpartiet: 7,4 procent

Vänsterpartiet: 5,3 procent

SPI: 2,4 procent

Centerpartiet: 1,6 procent

Kristdemokraterna: 1,5 procent

Feministiskt alternativ1,2 procent

Källa: www.val.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Skånes Fria

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

Skånes Fria

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

Skånes Fria

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

Skånes Fria

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu