Oklart vilka som ska styra Göteborg
I kommunvalet i Göteborg är Miljöpartiet vågmästare, med öppna dörrar till båda blocken. Här går SD framåt, men mindre än i många andra kommuner. FRIA låter kommunpolitikexperterna Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer analysera valet.
I Göteborg finns inte samma blockpolitik som på riksnivå och trots att S, MP och V enligt valnattsresultaten får egen majoritet är det därför inte givet att de kommer att styra – lokalt håller MP dörren öppen för ett samarbete med allianspartierna. Folke Johansson, professor i statsvetenskap som forskar om lokal politik, tror dock att det lutar åt ett röd-grönt styre i Göteborg.
– Den kombinationen har ju funkat tidigare, de har haft ett formellt samarbete under avsevärd tid, och informellt de senaste åren. Alliansen ligger nog längre bort för Miljöpartiet även om de öppnat upp för att vinna fördelar. Jag antar att ingen vill samarbeta med SD och kombinationen Vägvalet och Miljöpartiet är omöjlig, säger han.
Socialdemokraterna är fortfarande största parti i Göteborg, men med 6,7 procent mindre än i förra valet försvinner den tidigare självklara maktpositionen. Statsvetaren Folke Johansson och Ylva Norén Bretzer, som forskar om kommunalpolitik på förvaltningshögskolan, har olika förklaringar.
– I det här valet finns det ingen större anledning för Göteborg att avvika från övriga landet – det skälet försvann när Göran Johansson avgick, säger Folke Johansson, som hänvisar till att en del väljare tidigare röstade på andra partier i riksdagsvalet men på S i kommunvalet eftersom de sympatiserade med att Göran Johansson ansågs ha fokus på Göteborgs främsta och breda samarbeten.
Ylva Norén Bretzer pekar i stället på korruptionsskandalen och köerna till barnomsorgen som anledningar till att väljarna sviker Socialdemokraterna.
De slutgilitiga resultaten från kommunvalet väntas efter den här tidningens pressläggning, men valnattsresultaten visar att Miljöpartiet är det parti som ökat mest sedan förra valet. Därefter kommer Moderaterna och Sverigdemokraterna. Vänsterpartiet backar med 0,1 procent när det gäller andel röster, men ökar med 1 390 faktiska röster. Resten av partierna går bakåt och Centerpartiet åker ut.
Som vinnare i kommunvalet kan nystartade Vägvalet räknas med sina 5,4 procent.
– Det fanns ett påtagligt missnöje hos befolkningen när det gäller trängselskatterna, säger Folke Johansson. Det fanns ett stort motstånd och politikerna hanterade det genom att utlova folkomröstning, men samtliga partier bröt löftet och körde över motståndet. Det var bra att Vägvalet ställde upp, det gav invånarna möjlighet att uttrycka sitt missnöje.
Ylva Norén Bretzer menar istället att man inte ska dra för höga växlar på att 16 604 personer röstade på Vägvalet.
– Det är mycket för ett nystartat parti, men fortfarande röstar de flesta inte på dem, så majoriteten har tyckt att övriga partier fört en okej politik i trafikfrågorna. Både de borgerliga och S, MP och V tycker att det är bra att finansiera kommande infrastrukturprojekt med biltullar, så de som har röstat på de partierna har i någon mening accepterat logiken, säger Norén Bretzer.
Sverigedemokraterna får 4,5 procent av rösterna i kommunvalet, jämfört med 3 procent i förra valet. Folke Johansson pekar på att SD:s ökning inte är något särskilt Göteborgsfenomen, genomsnittet för kommunerna ligger på 4,9 procent och det är därmed relativt få göteborgare som röstat på partiet.
Ylva Norén Bretzer ger dock kängor till såväl media och politiker som till forskarvärlden för att man inte lyckats få fram de positiva aspekterna av invandring i debatten.
– Det är mest problem med invandring som återges. Personligen tycker jag att det är sorgligt och beklagligt att SD ökar, säger Ylva Norén Bretzer. Vi forskare är dåliga på att förklara hur exportberoende Sverige är och hur viktigt det är med internationell kompetens och med språkkunskaper. Många är nog heller inte beredda att jobba 12–14 timmar om dygnet i tobaksaffären på hörnet – det är invandrare som gör det. Om affären stänger kommer säkert många bli irriterade på att det inte finns post eller godis där det brukar finnas. Vill SD att alla de här företagarna ska bort?
Som reaktion på att Sverigedemokraterna har fått riksdagsmandat hölls det i måndags antirasistiska manifestationer, bland annat i Göteborg. Ylva Norén Bretzer ser positivt på protesterna.
– Ut och demonstrera mera, säger hon. Demonstrationerna ger en tydlig signal till politikerna att de ska sätta sig i någon form av samling så att de inte blir beroende av ett parti som har en rasistisk grundsyn.
I media har det tidigare sagts att demonstrationer mot rasism gynnar Sverigedemokraterna, men det håller inte Ylva Norén Bretzer med om.
– Visst kan man säga att så fort det skrivs om dem så gynnar det dem, men jag tror det gynnar oppositionen mot SD om de visar att de finns. Om oppositionen sitter stilla och tiger kan det tolkas som ett tyst samtycke.