Debatt


Jens Holm
Fria Tidningen

V för vegetariskt

Sverige kunde vara ett föregångsland för minskad köttkonsumtion. Det är en avgörande fråga både för klimatet och den globala resurshushållningen, skriver Jens Holm, riksdagskandidat för Vänsterpartiet.

Jag debatterade mot jordbruksminister Eskil Erlandsson härom veckan på temat ”Framtidens mat”. Jag lyfte särskilt den skenande konsumtionen av kött. På temat köttindustrin och världssvälten såg vår jordbruksminister mest besvärad ut. Nej, vi kan fortsätta precis som vanligt tycker Eskil Erlandsson. Vad vi äter är uppenbarligen vare sig en klimatfråga eller en fråga för den globala resursfördelningen.

Detta trots att köttindustrin globalt sett står för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Den kraftigt ökande konsumtionen av kött gör också att det blir svårare att föda världens befolkning. För att producera ett kilo nötkött krävs nästan 10 kilo vegetabilier och 15 000 liter färskvatten. I dag är det över en miljard människor som lägger sig hungriga varje kväll, en siffra som ökat med 100 miljoner bara det senaste året. 12 000 barn dör varje dag på grund av undernäring. Vi tar det igen: 12 000 barn varje dag!

Jag ska inte lägga all skuld på jordbruksministern och den borgerliga regeringen. I ärlighetens namn är det få politiker som törs träda fram och säga som det är: den rika världen måste konsumera mindre över huvud taget och i synnerhet mindre kött.

Tyvärr går utvecklingen åt helt fel håll. Världens köttproduktion har femfaldigats de senaste femtio åren. Och vi svenskar är på en global nivå storkonsumenter av kött. Nu äter vi 84 kilo kött per person och år. Det är mer än 10 gånger så mycket som varje indier. 70 procent av alla grödor som odlas i Sverige blir mat till djur, inte människor. Vi importerar dessutom ungefär 300 000 ton soja varje år för att föda djuren inom livsmedelsindustrin.

Sverige skulle här kunna spela en viktig roll. Vi skulle kunna visa andra länder i världen att det går att bryta trenden och minska konsumtionen av animalier. Som jag nämnde tidigare borde Sverige anta ett nationellt mål för en minskad köttkonsumtion. Går det? undrar kanske vissa. Självklart. På samma sätt som vi har en målsättning för hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minska skulle man kunna ha samma sak för köttkonsumtionen.

Sverige skulle kunna visa att det går utmärkt att minska köttkonsumtionen och samtidigt vara ett utvecklat och modernt samhälle. Inte minst bönderna skulle vinna på det. Istället för att vara underleverantörer till foderindustrin skulle man få börja producera mat till människor i Sverige och i andra länder. Vilken stor och viktig uppgift skulle inte det vara?

Det är i sammanhanget glädjande att Vänsterpartiet, som första och enda (tror jag), har slagit fast en målsättning för en minskad köttkonsumtion. Vi vill att Sverige minskar konsumtionen av kött med 25 procent till 2020. Vi vill göra frukt och grönt billigare genom en momssänkning, satsa på offentlig upphandling av mer vegetariskt och mindre kött och informera svenskarna om vikten av mindre kött. 

Låter det bra, tycker du? Rösta V – för vegetariskt. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Låt flygplatsen bli ekostad

Stockholms stad hyr ut Bromma flygfält, stort som Östermalm, till luftfartsverket för en krona. I en stad med bostadsbrist och dålig luft kan marken användas bättre, skriver Jens Holm och Ann-Margarethe Livh från Vänsterpartiet.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu