Fria Tidningen

”Homofobin drar skam över fotbollen”

Många är överens om att homofobin har ett starkt fäste inom idrotten.

Men kanske ses nu en ljusning.

En studie bland fotbollsfans i England visar på högre toleransnivå än tidigare gentemot homosexuella spelare.

En fjärdedel av de 2000 tillfrågade inom brittisk fotboll känner till en fotbollsspelare som är homosexuell.Detta trots att ingen aktiv manlig spelare i högsta ligan i Storbritannien är öppet gay.

Åtta av tio tror att öppna gayspelare skulle ha samma positiva effekt på fotbollen som svarta spelare hade under 70-80-talet när rasismen inom idrotten rasade som värst.

Hela 93 procent av de tillfrågade tycker att homofobin inom fotbollen borde försvinna och att den drar skam över fotbollen, säger Ellis Cashmore, professor inom kultur, media och sport på universitetet i Staffordshire i England, till Reuters. Han har lett studien tillsammans med sociologilektor Jamie Cleland.

 

Flera världsidrotter som rugby och tennis har stjärnor som kommit ut vid toppen av sin karriär.

– Det finns en längtan från fansen efter större öppenhet. Många säger att de hoppas att en fotbollsspelare på toppnivå kommer ut snart, säger Ellis Cashmore.

Men trots denna lilla ljusning ligger homofobin som ett tjockt täcke över stora delar av idrottsvärlden.

Den förre rugbykaptenen i Wales, Gareth Thomas, kom ut som gay förra året.

– Någon aktiv måste vara först, säger han. Men jag hoppas att det i framtiden inte ens blir någon nyhet när en manlig idrottare berättar att han är homosexuell. En rugbyspelare säger att han är bög, och alla andra svarar: “Jaha. Än sen då?”, sa han till Expressen i en intervju i januari.

 

Den första fotbollsstjärna att komma ut som gay under sin karriär var engelske Justin Fashanu som spelade för en mängd toppklubbar mellan åren 1978 och 1997. Efter att ha blivit anklagad av polisen för att ha begått övergrepp på en 17-årig pojke begick han självmord den 2 maj 1998.

Sedan två år tillbaka finns en kampanj i England, The Justin campaign, som arbetar mot homofobi inom fotbollen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Idrotten diskriminerar unga homosexuella

Unga homo- och bisexuella personer utestängs från idrotten. Bland killar är det nästan dubbelt så stor andel heterokillar som motionerar jämfört med andelen homo- eller bisexuella killar, visar unika siffror från Ungdomsstyrelsen.

Fria Tidningen

”Vi arbetar med frågan”

Förra veckan skrev Fria om den utbredda homofobin inom idrotten. Riksidrottsförbundet är väl medveten om problemen och lanserar därför en stor satsning på värdegrundsfrågor i höst.

– Vi har arbetat systematiskt med hbtq-frågor sedan början av 2000-talet. Nu börjar man se resultaten av det, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i RF.

Fria Tidningen

RFSL startar hbtq-projekt inom idrotten i Västsverige

RFSL Skaraborg drar snart igång utbildningsprojektet ”En öppnare idrott” där syftet är att öka kunskapen och ge verktyg för hur man kan jobba med hbt-frågor i sin förening.

Västsvenska idrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna kommer att medverka som samarbetspartners.

Fria Tidningen

Svag förankring i förbund som lyfts fram som förebild

Ett av de förbund som enligt Riksidrottsförbundet jobbar aktivt med hbtq-frågor är Innebandyförbundet.

Men varken ordföranden eller utvecklingschefen på förbundet känner till att det bedrivs något sådant arbete.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu