Fria Tidningen

SD-kampanj på falsk statistik

Sverigedemokraterna har begärt ut alla våldtäktsdomar från förra året för att granska från vilka länder förövarna kommer. Resultatet ska leda till en kampanj mot ”den nya våldtäktsvågen” och mot Sveriges ”massinvandringspolitik”.

Partiledaren Jimmie Åkesson hävdar att män från Mellanöstern och Afrika är kraftigt överrrepresenterade bland misstänkta våldtäktsmän och att invandringen därifrån måste begränsas för att antalet våldtäkter ska minska. Han säger sig ha stöd i statistik över misstänkta gärningsmän från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Det har han inte. BRÅ:s utredare Klara Hradilova Selin säger till Ekot att det inte finns något stöd i statistiken för påståendet att en ny våldtäktsvåg drar över landet. Inte heller är förövarens nationalitet en avgörande faktor. Män med utländsk bakgrund är överrepresenterade, men faktorer som social bakgrund, inkomst och utbildning är viktigare.

– Dessutom finns forskning som visar att många felaktigt pekar ut invandrare som misstänkta. De har en bild av att brottslingar ska vara mörkhåriga eller ha en viss härkomst, säger Hradilova Selin till Ekot.

Jimmie Åkesson sa i sitt sommartal i Sölvesborg nyligen att feminister borde skämmas för att de inte har tagit tag i frågan tidigare.

Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet, tycker inte att man borde bemöda sig om att bemöta Sverigedemokraternas argument.

– Det är slöseri med tid. Man ska jobba med tydlig feministisk vänsterpolitik med antirasistiska argument.

I senaste numret av den feministiska kulturtidskriften Bang skriver hon om hur feministiska argument kidnappas av främlingsfientliga partier.

”Den svenska feminismen har länge lidit av en form av självförhärligande (’Sverige är det mest jämställda landet i världen’) ... Avsikten har dock inte varit att skapa ett underlag för en politik där det görs ett urval av människor som är värda att värdesättas och skyddas”, skriver hon i Bang.

– Frågan om mäns våld mot kvinnor är ett globalt problem, något som gäller Sverige i lika hög utsträckning som Afrika och Mellanöstern. Den feministiska argumentationen måste här tydliggöras så att den inte kan kidnappas, säger hon till FRIA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Många sverigedemokrater dömda för grova våldsbrott

Två av sverigedemokraternas fyra fullmäktigekandidater i Mölndal har dömts för brott mot kvinnor som de har haft en relation med. Och de är inte ensamma. Många av deras partikamrater runt om i landet har begått grova våldsbrott.

Göteborgs Fria

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

SD kränkta – kallades rasister

SD i Värmdö upplever ”kränkning” över att bli kallade rasister – har lämnat in stämningsansökan på 20 000 kronor.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu