• Partiet som mer än andra förespråkar hårdare tag mot brottslingar och vill utvisa invandrare som begår brott, har själv många grovt kriminella på sina vallistor. Här grips en sympatisör till Sverigedemokraterna för olaga vapeninnehav i samband med en demo
Göteborgs Fria

Många sverigedemokrater dömda för grova våldsbrott

Två av sverigedemokraternas fyra fullmäktigekandidater i Mölndal har dömts för brott mot kvinnor som de har haft en relation med. Och de är inte ensamma. Många av deras partikamrater runt om i landet har begått grova våldsbrott.

Den antirasistiska tidskriften Expo har inför valet skrivit en rad artiklar om brottsbelastade sverigedemokrater. Fjärdenamnet på kommunfullmäktigelistan i Mölndal, där partiet redan har två mandat, dömdes till exempel år 2000 för att ha misshandlat sin tonårsson framför flera chockade vittnen och för att ha hotat att ge sin fru “"en resa till helvetet", skriver Expo. Han har dessutom åtta tidigare domar mot sig, bland annat för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande och skadegörelse.

Tredjenamnet på listan i Mölndal dömdes på 1980-talet för att ha hotat att skjuta sin fru i samband med en skilsmässa. Senare har han även dömts för stöld och så sent som 2003 för rattfylleri.

Gruppledaren i Mölndal, Michael Andersson, säger till Expo att han inte kände till att hans partikamrater var dömda för brott och tycker att det är tråkigt att de har ljugit om det. I framtiden kanske partiet kommer att kräva utdrag ur belastningsregistret när någon vill kandidera, säger han.

En annan sverigedemokrat är återfallsförbrytare och dömdes senast 2001 för misshandel av sin dåvarande hustru. Bland annat slog och sparkade han henne medan hon höll parets gemensamma barn i famnen. Ändå toppar han partiets kommunlista på en ort i Västsverige. Av hänsyn till brottsoffren har Expo låtit honom vara anonym och GFT gör samma bedömning.

Listan över dömda sverigedemokrater som ställer upp i val runt om i landet kan göras lång. Följande är endast några exempel:

Göteborg: en av partiets kandidater till kommunfullmäktige dömdes för två år sedan för att ha trakasserat och förföljt en kvinna som jobbade på det hem för psykiskt funktionshindrade som sverigedemokraten bodde på.

Halstahammar: Andranamnet dömd för misshandel. När det upptäcktes ersattes han av en av partiets kommunfullmäktigeledamöter som är dömd för urkundsförfalskning.

Lomma: Fullmäktigeledamot dömd för rattfylleri. Ljög dessutom i rätten.

Säffle: Andranamnet dömd för misshandel och brott mot knivlagen.

Söderhamn: Toppnamnet dömd för misshandel av sin före detta sambo.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att de företräder ett parti där krafttag mot brottsligheten är en viktig fråga. Och invandrare som hänger sig åt brottslighet vill de skicka ut ur landet. Det är dubbelmoral, säger Kajsa Lindohf, journalist på Expo.

Anledningen till att så många våldsbrottslingar står med på listorna tror Lindohf är att partiet sätter stor vikt vid att fylla valsedlarna och att det därför tas in många nya kandidater som man inte hinner kontrollera.

–  De dammsuger ju orterna på kandidater för att kunna ställa upp i så många kommuner som möjligt. Och så för de väl en politik som attraherar den typen av människor, säger hon.

Dessutom menar hon att partiet i flera fall har känt till kandidaternas förflutna men sett mellan fingrarna.

– Orden går i sär, det finns alltid de som försäkrar att de inte hade en aning, men i ganska många fall har de nog haft koll på det. I vissa sammanhang har sverigedemokrater sagt att problemet är om kandidaternas brottsliga förflutna kommer till allmänhetens kännedom. Men det är ju inget som de säger öppet, säger Lindohf.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD-kampanj på falsk statistik

Sverigedemokraterna har begärt ut alla våldtäktsdomar från förra året för att granska från vilka länder förövarna kommer. Resultatet ska leda till en kampanj mot ”den nya våldtäktsvågen” och mot Sveriges ”massinvandringspolitik”.

Fria Tidningen

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

SD kränkta – kallades rasister

SD i Värmdö upplever ”kränkning” över att bli kallade rasister – har lämnat in stämningsansökan på 20 000 kronor.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu