Fria Tidningen

Starka protester mot elkris i Irak – minister avgår

Ilskan växer över den irakiska regeringens misslyckande att återställa landets infrastruktur. I måndags tvingades landets elminister avgå efter en helg av protester.

Efter fyra år på sin post hade Iraks elminister Kareem Waheed inte lyckats lösa problemen med landets elförsörjning. Irak plågas av brist på bränsle och dålig infrastruktur.

Redan 2003 lovade chefen för USA:s ockupationsmyndighet i Irak, Paul Bremer, att snabbt återställa det irakiska elnätet. Sju år senare är det i många områden fortfarande vanligt att invånarna bara har elektricitet två till sex timmar per dag, trots att nästan 5 miljarder dollar ska ha spenderats på återuppbyggnad av elnätet enligt USA:s ambassad.

Med stigande sommartemperaturer har frustrationen växt, och i helgen utmynnade den i protester i flera städer södra Irak. I staden Basra sköts minst två demonstranter ihjäl under sammandrabbningar med kravallpolis. Trots det hölls nya protester i Karbala och Ramadi i tisdags och onsdags, enligt Al-Jazeera.

Oron kommer olägligt för Iraks premiärminister Nouri Al-Maliki, som efter valet i mars fortfarande kämpar för att få ihop en majoritet i parlamentet för att kunna sitta kvar på sin post.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tioårsdag kantas av politisk oro

Tio år efter USA:s invasion präglas Irak av politisk instabilitet och gatuprotester. Motsättningarna tycks större än någonsin, och flera röster varnar för inbördeskrig om regeringen vägrar ge med sig.

Fria Tidningen

80 procent av krigets offer var civila

Andelen dödade civila i Irak är ännu högre än vad den amerikanska militärens statistik visar, det menar den oberoende organisationen Iraq Body Count. Samtidigt tycks USA:s militär systematiskt ha underraporterat civila dödsoffer i samband med flygbombningar.

Fria Tidningen

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

© 2024 Fria.Nu