Snigel som höjer matkvaliteten
Snart bli några av Uppsalas kaféer och restauranger snigelmärkta. Uppsala Slowfood vill lyfta fram mat som är god, ren och rättvis.
Den ideella organisationen Slowfood grundades 1989 i Italien som en motreaktion till fastfood och har, tvärt emot det som många tänker, ingenting att göra med att äta eller tillaga maten långsamt. Tanken bakom devisen god, ren och rättvis förklaras bäst med att vända på ordningen. Om producenterna blir rättvist behandlade och betalda låter de bli att använda tillsatser och onödig gödsel i matproduktionen. Därmed blir maten renare och godare. Dessutom lägger Slowfood stor vikt på mat som en social njutning.
– Vi vill sprida kunskap om mat och inspirera, säger Annika Wesslén som nyligen blev ordförande för Slowfood i Uppsala.
Organisationen har funnits i Uppsala i fem år.
– Just nu är vår främsta ambition att marknadsföra slowfood. Vi har hittills lagt mest energi på interna aktiviter för våra medlemmar. Nu ska vi jobba mer medvetet med kommunikationen utåt, säger hon.
Snigelmärkningen är en del av satsningen. Tanken är att premiera kaféer och restauranger som lever upp till Slowfoods ideologi. För att kunna göra det är det viktigt att hitta bra verktyg för att kunna mäta det man vill premiera.
– Vi har jobbat med det här i ett halvt år och måste vara tydliga med vad det är som gäller för en snigelmärkning, säger Annika Wesslén.
Aktiviteter på lokal nivå inkluderar till exempel choklad- och vinprovningar, men också besök på gårdar som producerar ost eller kött. Detta är också ett sätt att främja konsumtionen av närproducerad mat, något som Slowfood förespråkar.
– Det gäller att förstå vad det är för mat som finns runt omkring oss. Sedan är det alltid lite svårt med definitionen av närproducerad mat. För konsumenter i Malmö kan till exempel kött från Danmark vara mer lokalt än kött från Mälardalen.
Trots att närproducerad mat har blivit trendig importerar Sverige mer mat än någonsin.
– Vi är inte villiga att betala. Vill vi ha närproducerad mat måste vi också stödja våra lokala producenter. Vi konsumenter säger gärna en sak och gör en annan.
Vartannat år anordnas Terra Madre, en internationell konferens där småproducenter, forskare, kockar och konsumenter deltar. I år hålls Terra Madre i Turin den 21 till 24 oktober och ifrån Uppsala kommer kocken Rafael Lövstedt och bonden Eva Hässling Jansson att medverka.
Att äta enligt Slowfoods principer är egentligen inte svårt.
– Det finns mycket god mat som är både enkel och snabblagad, säger Annika Wesslén.
För att få lite hjälp på traven efterlyser hon en större insats från matbutiker som skulle kunna sammanställa råvaror som man behöver för en maträtt i matstationer.
– Problemet är oftast brist på idéer. Det är nog därför matkassarna har blivit så populära, då har någon annan redan gjort det jobbet.
Mycket med maten handlar om den sociala njutningen.
– Att duka lite trevligt även till vardags och att prata om något positivt som har hänt under dagen. Det tråkiga kan man spara till senare.